Korona on sulattanut lähes puolet HOK-Elannon ravintoloiden myynnistä Helsingin keskustassa, sanoi toimialajohtaja Henriikka Puolanne Helsingin Uutisten haastattelussa.
Etätöihin paluu on lisännyt ahdinkoa syksyllä, kun lounastajia on ollut vähemmän. Muina syinä keskustan hiljentymiselle Puolanne näkee muun muassa turistien, liikematkustajien ja tapahtumien merkittävän vähenemisen. Myös joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt.
Edellä mainitut syyt ovat seurausta koronasta. Kun ne yhdistetään Helsingin ydinkeskustan vetovoimaa jo ennen koronaa horjuttaneisiin liikennehankkeisiin, on yhtälö vakava.
Keskustan tavarataloissa myynti alkoi kesällä jo elpyä ja syksyn alkaessa valoa oli näkyvissä. Nyt koronatilanteen voimakas kiihtyminen ja uudet rajoitukset ovat pahinta myrkkyä Helsingin keskustalle. Laitakaupungin ja kehysvyöhykkeen automarketit ja kivijalat puolestaan jopa hyötyvät.
Koko Helsingin seudun yritysten liikevaihto on korona-aikana laskenut kuusi prosenttia. Yksittäisillä toimialoilla tilanne näyttää kuitenkin hyvin erilaiselta, selviää Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.
Suurin pudotus on ollut majoitus- ja ravitsemusalalla, siinä mennään jopa 40 prosentin laskussa. Alan yrityksistä 60 prosenttia ilmoittaa, että konkurssin uhka on koronatilanteen vuoksi lisääntynyt. Alalla on Helsingin seudulla 33 000 työllistä. Uudet rajoitukset voivat siis johtaa uuteen, pysyvämpään lomautus- ja irtisanomisaaltoon.
Helsingin seudun elinkeinorakenne on huomattavasti muuta maata palveluvaltaisempi. Erityisesti kaupan ja muiden markkinapalvelualojen osuudet ovat Helsingin seudulla huomattavasti suurempia kuin koko maassa.
Rakennusala on ollut pääkaupunkiseudun kilpailukyvyn valopilkku: liikevaihto kasvoi 12 prosenttia verrattuna vuoden 2019 toiseen neljännekseen. Ala sai lisää hyviä uutisia viime viikolla, kun Helsinki kertoi kasvattavansa asuntotavoitteensa 8 000 uuteen asuntoon vuodessa. Asiasta päätti kaupunkiympäristölautakunta. Jo aiemmin asuntotavoitetta on kasvatettu 6000:sta 7000:een. Uusi tavoite asetettiin nyt vuoteen 2023, jotta siihen ehditään valmistautua.
Kuilu eri alojen välillä Helsingissä siis kasvaa. Se asettaa uusia haasteita myös työllisyys- ja koulutustoimenpiteille.
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja