Kolumni Helsingistä parempi kaupunki – vapaaehtoisvoimin

Kävimme syyskuun lopulla Helsingin keskustalaisten porukalla purotalkoissa. Mätäjoki on Helsingin toiseksi suurin virtavesi heti Vantaanjoen jälkeen. Kunnostimme joen soraikkoja paremmiksi kutupaikoksi uhanalaiselle meritaimenelle.

Mätäjoella vapaaehtoiset ovat tehneet kymmenen vuoden ajan määrätietoista työtä joen kunnostamiseksi. Työnjohtajanamme toiminut Pekka Lindblad Helsingin Perhokalastajista kertoi, että alkuaikoina vapaaehtoiset saivat joen kunnostamisen lisäksi kerätä ympäristöstä hurjasti myös roskaa ja romua. Nyt työn tulokset näkyvät paitsi joessa uiskentelevina taimenina myös entistä kauniimpana ympäristönä!

Mätäjokea kunnostaneet vapaaehtoiset ovat loistava esimerkki siitä, miten asukkaiden aktiivisuudella rakennetaan entistä parempaa kaupunkia meille kaikille. Ympäristön parantamisen lisäksi Helsingissä vapaaehtoiset muun muassa ulkoiluttavat ikäihmisiä, auttavat lapsia läksyissä, toimivat kaverina maahanmuuttajille ja jakavat ruoka-apua.

On tärkeää, että Helsingin kaupunki tukee ja antaa mahdollisuuksia aktiiviselle vapaaehtoistoiminnalle. Yksi tapa tukea kaupunkilaisten aktiivisuutta ovat avustukset, joita Helsingin kaupunki jakaa joka vuosi noin 60 miljoonaa euroa helsinkiläisille järjestöille. Myös kaupungin tiloja on saatu entistä matalammalla kynnyksellä kaupunkilaisten käyttöön muun muassa Varaamo-palvelun avulla.

Korona-aikana monenlainen vapaaehtoistyö on tullut hankalammaksi, kun fyysisiä kohtaamisia on pitänyt vähentää. Monelle tilanne on saattanut tarkoittaa syvääkin yksinäisyyden kokemusta. Kun nyt näyttää siltä, että epidemiatilanne pitkittyy, tarvitaan uudenlaisia tapoja tehdä vapaaehtoistyötä turvallisesti.

Onneksi näin syksyllä ulkotiloissa tapahtuva vapaaehtoistyö onnistui ja sääkin suosi. Mätäjoen kunnostustalkoot olivat mukava tapa tavata puoluekavereita, nauttia ulkoilmasta ja tehdä samalla hyvää.

Sovimme samalla, että tulemme paikalle seuraavan kerran jo keväällä kitkemään jättipalsamia. Kyseessä on koko EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi määritelty ruoho, jota näkyi Talin golfkentän liepeillä runsaasti. Iloksemme kuulimme myös, että jättipalsamitalkoita järjestetään jo ainakin Kannelmäen päässä jokea – vapaaehtoisvoimin.

Eeva Kärkkäinen

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut