Viime viikonlopun Elokapina-mielenosoituksen tapahtumat poikivat mittavan kohun.
Mielenosoituksen järjestäjä oli ilmoittanut tapahtumasta etukäteen poliisille. Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus ei kuitenkaan sujunut ennakkoilmoituksen ja käydyn keskustelun mukaisesti, kun osa mielenosoittajista jäi kadulle estämään liikennettä.
Mielenosoittajien annettiin blokata Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin ennakkoon sovittua. Kun osa ryhmästä irtautui vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle, tilanteessa oli tehtävä uusi riskiarvio, totesi apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen tiedotteessa.
Mielenosoittajia yritettiin kantaa tieltä sivuun, mutta osa palasi takaisin. Jollaan itsensä lukinneita ja liimanneita henkilöitä yritettiin irrottaa, jotta heidät saataisiin kannettua sivuun. Kaikkien henkilöiden kantaminen paikalla olleilla resursseilla ei kuitenkaan ollut mahdollista. Tehtävään oli hälytetty kaikki saatavilla olevat partiot. Mielenosoitukseen liittyvissä tehtävissä oli neljän tunnin ajan ollut 24 partiota kiinni. Lauantain alkuillan muita hälytystehtäviä alkoi olla jonossa.
Poliisihallituksen voimankäytöstä tekemän selvityksen mukaan poliisi perustelee voimankäyttöään sillä, että liikenteen tukkimisesta aiheutui vaaraa muun muassa pelastusviranomaisten toiminnalle. Yleisiä häiriöitä aiheutui poliisin mukaan liikenteelle ja toiminta vaaransi poliisin mukaan myös mielenosoittajien oman turvallisuuden. Tilanne ajautui selvityksen mukaan siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot, jotka olivat painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin, eivät enää riittäneet.
Poliisin mukaan poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen. Ennen sumutteen käyttöä oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja niiden käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajista. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.
Tässä valossa maallikkona tuntuu, että poliisin toiminta on ollut täysin perusteltua. Poliisille täytyy antaa tunnustusta myös siitä, että se aidosti ottaa vastaan palautetta sekä selvittää ja arvioi kriittisesti myös omaa toimintaansa. Mielenosoittajien osalta vastaavaa vastuullista itsereflektointia ei ole nähty.
Kyseessä on tärkeä ennakkotapaus. Jos poliisin katsottaisiin toimineen tässä väärin, voisi sillä olla arvaamattoman suuri vaikutus tuleviin järjestyshäiriöihin ja haitan aiheuttamiseen, jota osa kutsuu "kansalaistottelemattomuudeksi".
Ennakkotapaus-näkökulma huomioon ottaen pidän vaarallisena myös niitä poliitikkojen voimakkaita kannanottoja, joissa selvästi asetuttiin mielenosoittajien puolelle ja poliisia vastaan. Varsinkin, kun myös mielenosoittajien edellä kuvattu toimintatapa oli myös poliitikkojen tiedossa kannanottoja lausuttaessa.
Sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) täytyy kuitenkin jakaa kehuja. Hän on poliittisesti ollut pahasti puun ja kuoren välissä, kun vihreät on joukolla tyrmännyt poliisin toiminnan ja suorastaan kehunut mielenosoittajia. Ohisalo on malttanut mielensä ja ollut niin neutraali kuin on vihreiden puheenjohtajana tuplaroolissaan mahdollista ollut.
Sen sijaan Helsingin apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) vahvat kannanotot mielenosoittajien puolesta herättävät kummastusta: näyttää sille, että Helsingin kaduista (kaupunkiympäristö) vastaavan apulaispormestarin mielestä autotiellä istuminen on ihan ok ja jopa kannatettavaa. Ohisalo ja Sinnemäki ovat myös valtuustotovereita – se on hyvä muistaa.
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja