Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mari Skool: Soten loppu: ohjelmistot voittavat, potilaat häviävät

KORONA NÄYTTÄÄ, kuinka suuresti ihmisten sairastumisriski vaihtelee.

Asumisalueen, iän ja perussairauksien myötä hoitokustannukset kohoavat jyrkästi.

*****

SATA VUOTTA sitten orpoja, sairaita ja vanhuksia kaupiteltiin kirkonmäellä. Hoidokki siirtyi huutokaupassa sille, joka teki alhaisimman tarjouksen. Mitä vähemmän huutolaista syötti, sitä enemmän jäi hoitajalle omaan suuhun.

*****

SOTE-MALLISSA huomioidaan kunkin maakunnan väkiluku ja porukan euromääräinen hyvinvointiriski. Tällä summalla sote-maakunnan pitäisi tulla toimeen. Vihreiden ajatuspajassa myönnetään, että mallissa maksetaan terveysriskin kantamisesta eikä potilaiden hoidosta. Vihreiden älykkö Osmo Soininvaaran sanoo, että sotessa kannattaa hoitaa terveitä hyvin ja sairaita huonosti. Mihin katosivat sote-säästöt ja parempi hoito? Hallinto voitti hoidon.

*****

ANNIKKA SAARIKOLLA (kesk.) on selittämistä Oripään ukolle, että sote-kortin hoitopisteet ovat miinuksella. Euroja kuluu satoja miljoonia hallintoon ja uusiin tietokoneohjelmistoihin. Montako miljoonaa lobbausfirmat tienaavat ohjelmistotalojen etujen ajamisesta?

Lastenkirjailija Linda Liukas on oikeassa: lapsien on osattava ohjelmoida. Muutoin he eivät saa töitä vuosikymmeniä kestävästä sote-uudistuksen ohjelmointivirheiden korjaamisesta.

*****

SOTE-OHJELMAAN kerätään Kelan rekistereistä porukan terveyshistoria, lääkärikäynnit ja syödyt lääkkeet. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan sote-pisteytys täyttää profiloinnin tunnusmerkit ja on juridisesti epäilyttävää. Entä sitten?

*****

PANKKIEN TIETOKONEET osaavat arvioida asiakkaan maksukyvyn ja luottoriskin. Eläketurvakeskuksen tietokone ennustaa 78 prosentin varmuudella, kenestä tulee työkyvytön. Kohta tekoäly sanoo jo kättelyssä, saatko työpaikan vai oletko sekundaa. Mitä jos joku hakkeroi tiedostot, jotka tietävät meistä kaiken?

*****

VIHREISSÄ NOUSEE Maria Ohisalon vastainen oppositio, kun sote leikkaa kaupunkien sote-rahat. Vihainen Sanna Marin (sd.) on upottanut korkonsa syvälle Kesärannan parkettiin, eikä peräänny saavutetuista sote-asemista. Rintamakarkurit pannaan seinää vasten.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.