Staran ulkoistaminen uhkaa Helsingin ympäristönhoitoa

Eveliina Heinäluoma. _

Helsingin päätöksentekijät ovat käyneet syksyn alussa pohdintaa kaupungin rakentamispalveluista vastaavan liikelaitos Staran tulevaisuudesta. Keskusteluissa on ollut esillä ajatus siirtää nykyisistä tehtävistä merkittävä määrä kilpailutuksen kautta yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Olen huolissani siitä suunnasta, johon Helsinki olisi ulkoistuksen kautta viemässä rakentamis- ja ympäristönhoidon osaamistaan. Helsinki on kasvanut tällä vuosikymmenellä keskimääräisesti 7 000 asukkaalla vuodessa ja rakentamisen määrätkin ovat nousseet ennätysmääriin, vuonna 2018 aloitettiin lähes 8 000 uuden asunnon rakentaminen.

Kasvavassa kaupungissa tarvitaan vahva oma rakentamispalveluista vastaava liikelaitos, jonka kautta pystytään ohjaamaan rakennusten kunnossapitoa sekä katujen ja puistojen rakentamista. Liikelaitoksena Staralla on myös kyky reagoida kiireellisiin tarpeisiin ja yllättäviin tilanteisiin, joita väistämättä pääkaupungin arjessa tulee vastaan.

Staran laadukkaan työn perusta on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö. Yhtenä perusteena kilpailutusten lisäämiselle on esitetty, että yrityksissä työtä voidaan teettää heikommin työehdoin ja siksi halvemmalla. Tämänkaltainen työehtoshoppailu ei tue osaavien työntekijöiden sitoutumista tehtäviinsä.

Rakentamispalvelut ei myöskään kuvaa sitä moninaista luonnon- ja ympäristönhoitoon liittyvää tehtäväkirjoa, joka Staran vastuulla on Helsingissä. Ympäristönhoidon kautta Staran työntekijät huolehtivat Helsingin metsien, meri- ja saaristoalueen, luonnonsuojelualueiden, virkistyspeltojen ja niittyjen ylläpidosta. Ovatko kaupungin päättäjät todella valmiita hylkäämään kaupungin vahvan ympäristönhoidon roolin ja osaamisen?

Ulkoistusten sijaan Staran pitäisi antaa jatkaa oman toiminnan kehittämistä pitkäjänteisellä tavalla. Vasta vuodesta 2018 lähtien liikelaitoksena toiminut Stara on lyhyessä ajassa onnistunut kasvattamaan niin rakentamisen volyymia, liikevaihtoa kuin myös kannattavuuttaan.

Tämänkaltainen työehtoshoppailu ei tue osaavien työntekijöiden sitoutumista tehtäviinsä.

Pääkaupungissa tapahtuva kunnossapito ja ympäristöhoito vaativat pitkäjänteistä otetta. Uskon helsinkiläisten arvostavan sitä, että kaupunki panostaa myös jatkossa luonnonsuojelualueiden, saariston ja kaupunkipuutarhojen ylläpitoon.

Eveliina Heinäluoma Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut