Hjalliksen kynästä: Helsingiltä viedään rahat

Harry Harkimo (liik.) Liike nyt

Harry Harkimo

Haluan kertoa mielipiteeni sote-uudistuksesta. Tiedän. Kuulostaa todella tylsältä ja lattealta, mutta kannattaa lukea loppuun. Siellä päästään Helsinkiin ja koskee meitä kaikkia.

Sotea on yritetty eri nimillä ja hallituksilla tehdä kohta 20 vuotta. Se kertoo paljon siitä, että poliittinen päätöksenteko ei toimi. Neljän vuoden hallituskausi on lopulta liian lyhyt varsinkin, kun puolueet mittaavat kannatustaan siinä välissä kuntavaaleissa kuten nyt ensi keväänä. Kun kumartaa sinne, pyllistää tänne.

Kun jokainen perinteisistä puolueista haluaa oman puumerkkinsä, on soppa valmis. Demarit ovat nyt keskittämässä rahat ja vallan valtiolle. Kepulle riittää lupaus karttaharjoituksesta ja maakuntien Suomesta, joka muodostuu hyvinvointialueista.

Vain yksi on varmaa, verotus nousee kaikissa tapauksissa. Tulee lisää hallintoa ja kalliita rakenteita, jotka eivät lisää palvelun laatua tai tehokkuutta.

On selvää, että julkisen ja yksityisen sektorin pitää pystyä paremmin toimimaan rinnakkain kuten myös kolmannen sektorin.

Ministeri Krista Kiurun halu irtisanoa pitkiä ulkoistussopimuksia uhkaa tulla todella kalliiksi. Potilaat kärsivät, veronmaksajat maksavat ja juristit rikastuvat.

Luottamus uudistuksen sinänsä oikeiden tavoitteiden toteutumiseen on heikkoa.

Lisäksi merkittävä osa ihmisistä on työpaikkansa työterveyden piirissä tai käy vakuutuksen kanssa yksityisillä.

Liian vähän uskalletaan puhua siitä, että terveydenhoidon jonoissa odottelee paljon yksinäisiä, joille vain vaikka jonkun vapaaehtoisen sosiaalinen, säännöllinen kontakti riittäisi.

Näin käy, kun ihminen ei ole uudistuksen ytimessä, vaan politiikka ja hallinto.

Sitten Helsinkiin.

Kepun karttaharjoituksessa maakuntien määrä lisääntyi, kun Uusimaa pilkottiin ja Helsingistä olisi kaupungin lisäksi tulossa myös maakunta.

Onko täällä jatkossa kaupunginvaltuuston lisäksi myös maakuntavaltuusto ja istuvatko niissä samat vai eri ihmiset? Kaupunginvaltuustossa istuvat hallituspuolueiden kansanedustajat vastustavat sotea. Ota tästä selvää, aikamoinen eturistiriita! Mikä on heidän todellinen mielipiteensä? Vain kampaviinereiden määrä on vakio.

Tätä ei pidä lukea niin, ettei hyvinvointivaltiossa pidä pitää huolta kaikista apua tarvitsevista, mutta Helsinki on hoitanut asiansa liian hyvin ja nyt siltä viedään rahat köyhille alueille ja kunnille. Ja samalla viedään kyky kasvaa, investoida ja parantaa kilpailukykyä pohjoisessa Euroopassa.

Ei se näin voi mennä.

Harry Harkimo

Kirjoittaja on Liike Nytin kansanedustaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut