Pääkirjoitus Kirkolla on kiire uudistaa mielikuva itsestään

Kirkko on näkyvä osa suomalaista yhteiskuntaa, mutta erityisesti sen rooli korostuu jouluna ja pääsisäisenä, mikä on luonnollistakin kristillisten juhlapyhien ansiosta.

Kirkko voisi kainostelematta röyhistää rintaansa useamminkin. Helsingin seurakunnissa tehdään päivittäin arvokasta työtä, josta iso osa ei leimaudu mitenkään seurakunnan toiminnaksi.

Seurakunnat tuottavat valtavasti laadukkaita palveluja muun muassa lapsiperheille, ikäihmisille ja syrjäytymisvaarassa oleville. Silti moni muistaa ja tuntee kirkon vain rippikoulusta, häistä tai hautajaisista.

Kirkko on saanut viime vuosina paljon kuraa niskaansa – milloin minkäkin gaten takia tulee piikki tilastoon, joka kertoo kirkosta eronneiden määrän. Kohujen alle jää pyyteetön työ, jota seurakunnissa tehdään päivästä toiseen ihmisten arjen eteen.

Useat seurakunnat painivat myös taloushaasteiden kanssa. Kiinteistömassa on paikoin valtava ja ylläpitokustannukset laukkaavat. Oheneva veropohja ei helpota yhtälöä.

Moni kirkosta eroava miettii, mitä vastinetta minä verorahoilleni saan? Mieleen juolahtaa liian monelle vain edellä mainittu pyhä kolminaisuus.

Kysyin viime joulukuun kirjoituksessani, olisiko kirkon aika nostaa päätään myös joulun ja muiden juhlapyhien ulkopuolella, arjessa? Miksi seurakunnat eivät hillitysti ja tyylikkäästi, mutta selvästi nykyistä aktiivisemmin kerro, mitä kaikkea ne tarjoavat ja järjestävät? Ja pääosin ilman kirkkoon kuulumisen pakkoa.

Mielestäni seurakuntien hyvä työ ansaitsee tulla nähdyksi. Se voi olla polku myös kirkon aseman vahvistamiseen nyky-yhteiskuntaan sopivalla tavalla, ilman, että mielensäpahoittajat taas loukkaantuvat.

Faceliftille on päivä päivältä kovempi kiire. Sen osoittavat tuoreet luvut Helsingin seurakuntien jäsenmäärän kehityksestä. Tänä vuonna Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien jäsenmäärä on vähentynyt yli 1 800 helsinkiläisellä. Tilanne vaihtelee paljon eri seurakuntien kesken, joten toimenpiteiden suuntakin olisi pääteltävissä.

Tänä vuona Helsingin seurakuntien arvioitu verotuotto on noin 55,8 miljoonaa euroa – summa on 600 000 euroa pienempi kuin vuonna 2019. Tästä huolimatta seurakuntien rooli kaupungin rinnalla on ollut merkittävä muun muassa koronan lieveilmiöiden hoidossa – mutta kuinka moni tämänkään työn tunnistaa?

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut