Lukijalta | Suomen pitäisi investoida vetytalouteen – toisi lisää työpaikkoja

Arto Hannula ihmetteli Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessa (MT 23.10.) ympäristöministerin yksisilmäisyyttä ilmastotoimissa. Valtio tukee yksioikoisesti siirtymistä öljyn käytöstä lämmityksessä muihin tapoihin. Toimivia rakenteiden purkamisia tuetaan.

Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtajana toimiva Hannula huomautti, että myös lämmityksessä käytettyyn öljyyn tulee jakeluvelvoite, mikä tarkoittaa sitä, että fossiiliseen öljyyn on lisättävä bioöljyä, jota tuottaa Suomessa Neste. On omaan jalkaan ampumista, että suomalaisen teknologian kehitystä estetään. Siinä menetetään tulevaisuuden työpaikkoja.

Nostaisin esille toisen, vielä suuremman asian eli vetytalouden. On olemassa toimiva ja testattu teknologia, jolla vedestä tehdään vetyä elektrolyysillä eli sähkön avulla. Yhdistämällä vety hiilidioksidiin saadaan kaasua, bensiiniä, kerosiinia, yms. Näille jakeille meillä on toimivat jakelujärjestelmät huoltoasemineen, jakeluautoineen ja kaasuputkineen ja tietysti öljyllä toimiviin kiinteistöjen lämmitykseen.

Hiilidioksidia syntyy erityisen paljon selluteollisuudessa. Nämäkin meillä on olemassa. Lisäksi huomautan siitä, että selluloosa on korkean teknologian tuote, vaikka siitä joskus vähättelevästi puhutaan vain sellunkeittona.

Minun mielestäni tukirahat pitäisi ehdottomasti laittaa tulevaisuusinvestointeihin. Vetytalous on juuri sellainen, ja investointi siihen tuottaisi parhaan tuoton joka näkökulmasta katsoen. Suomella olisi mahdollisuus päästä öljyn viejäksi. Elektrolyysilaitokset toisivat työpaikkoja ympäri Suomea. Laitosten myynti ulkomaille ja niiden etävalvonta Suomesta käsin loisi lisää työpaikkoja.

Suomi saataisiin hiilidioksidipäästöjen suhteen neutraaliksi. Vetytalouteen panostamalla Suomi ja ilmasto voittavat.

Jari Kokkonen proviisori Helsinki

Suomi saataisiin hiilidioksidipäästöjen suhteen neutraaliksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut