Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Liikkumattomuus on kallis kansantauti

Raportti kertoi yllättävän koronasta johtuvan lieveilmiön: tapaturmien määrä on vähentynyt. Itsessään se on tietysti hyvä asia, mutta syy ei. Se kertoo nimittäin siitä, että esimerkiksi työmatkapyöräily ja erilainen urheilu on vähentynyt. Keväällä korona sulki urheiluhallit ja poisti ihmisten ulottuvilta monet liikuntamahdollisuudet. Silloin, aurinkoisilla kevätsäillä, helsinkiläiset suuntasivat lenkkipolulle ja luontoon.

Nyt kun käsillä on taudin toinen aalto, on ulkona sateista ja pimeää. Lenkkipolku voi olla liukas ja metsässä ei näe kulkea. Liikkeessä pitäisi silti pysyä.

Liian vähäisen liikunnan haitat ovat jo tupakoinnin suuruiset. Liikkumisen edistäminen onkin yksi Helsingin strategian kärkihankkeita. Tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Noin 60-90 % eri-ikäisistä ei liiku terveytensä kannalta tarpeeksi. Jos yhtäkkiä 60-90% väestöstä alkaisi polttaa tupakkaa, niin emmekö tekisi asialla jotakin?

Liikkumattomuus ei oikeastaan ole liikuntakysymys, vaan elintapakysymys. Liian moni suomalainen liikkuu liian vähän, ja tähän täytyy puuttua monin eri tavoin. Liikkumattomuuden vähentäminen ei tarkoita, että täytyy sännätä teräsmiestriathlonille, vaan se tarkoittaa, että jokaiseen päivään pitää lisätä vähän aktiivisuutta; oli se sitten portaiden nousua, työmatkakävelyä, imurointia tai vaikka puutarhassa puuhastelua.

Normaaliolosuhteissakin on tärkeää turvata yhdenvertaiset harrastusmahdollisuudet kaiken ikäisille lapsista ikäihmisiin. Meidän pitää pyrkiä vahvistamaan liikunnallista kulttuuria päiväkodeissa, kouluissa, vanhuspalveluissa ja työpaikoilla. Erityisesti pitkittyneen kriisin, kuten koronakriisin aikana, hyvinvoinnista ja vastustuskyvystä täytyy pitää huolta, ja siinä liikunta ja liikkuminen ovat tärkeitä keinoja.

Niinpä juuri nyt, kun se on kaikkein hankalinta, liikuntaan pitäisi panostaa. Helsinki tekee kaikkensa, jotta harrastus- ja urheilutoiminta on koronaturvallista, ja että mahdollisimman moni helsinkiläinen pääsee liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti.

Säännöllinen liikunta lisää tutkimusten mukaan onnellisuuden tunnetta. Sitä meistä jokainen taitaa tällaisena poikkeusaikana tarvita.

Jan Vapaavuori

Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)