Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Hinkan kolumni: Lähityön ihanuudesta

Olivatko työmatkailu ja avokonttoreilu vain lyhyt välivaihe ihmiskunnan historiassa? Muutaman vuosikymmenen päästä ihmettelemme tuota outoa aikaa?

Metsästäjä-keräilijät tekivät tavallaan työmatkoja siinä vaiheessa, kun luolan lähimetsä oli kaluttu puhtaaksi. Myöhemmin alkoivat sotilaat tehdä pitkiä työmatkoja valloittaessaan uusia alueita ryöstääkseen ja alistaakseen. Kauppiaat reissasivat markkinoilla.

Teollinen vallankumous alkoi siirtää ihmisiä työskentelemään maidensa ulkopuolelle. Sitä ennen asuttiin oman tai isännän pellon tai metsän laidalla.

Palvelu- ja asiantuntijabisnekset sekä hallintorakenteiden paisuminen lisäsivät ennestään etäisyyttä kotiin.

Tämän kehityskulun absurdein huippu nähtiin avokonttorikehityksessä nykyisen vuosituhantemme alussa.

Ei kaikilla tietenkään ole mahdollisuutta eikä järkeä siirtyä etätyöhön. Eikä se varmaan kaikille sovikaan ainakaan ilman muutosahdistusta. Ahdisti minuakin loppukeväästä. Vaan nyt elän työurani parasta aikaa ikinä. Henkisesti ja taloudellisesti.

Mikä tästä lähityöstä sitten tekee niin ihanaa?

Työpäivän rytmitys. Muutama tunti todella tehokasta ja häiriötöntä. Sitten ulos lenkille. Sitten vielä tehokkaampaa.

Matkustamisessa säästää tunteja päivässä. Ennen oli työmatkojen lisäksi tapaamisia ympäriinsä. On niitä vähän vieläkin, mutta ehkä viikossa sen verran kuin ennen oli päivässä.

Valtavat säästöt. Laskin, että toimistosta luopuminen tuo minulle yrittäjänä yli 1 500 euron säästöt kuukaudessa. Perheemmekin säästää lähes toisen mokoman, kun ei tarvitse kahta autoa tankata niin usein ja voimme syödä lounaat ja juoda kahvit kotona. Luontokin kiittää.

Yksi tärkeimmistä työhyvinvoinnin lisääjistä on ollut laadukkaan etätyöstudion rakentaminen. Ääni ja kuva ovat jopa paremmat kuin kasvokkain tapaamisissa. Hajuja ja taudinaiheuttajia en kaipaakaan. Ensimmäinen vuosi, kun ei ole ollut ainuttakaan flunssaa.

Samalla olen saanut valtavan kilpailuedun heihin, jotka eivät ole vaivautuneet opettelemaan uutta tekniikkaa ja ottamaan siitä parasta irti. Markkina-aluekin laajeni kertaheitolla koko Suomen kokoiseksi.

Kirjoittaja on etävaikuttavuuden valmentaja.