Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Skool Miksei tuhlaajapoikia oteta kiinni

SUOMESTA PUUTTUU tuhlausasiamies. Ruotsin veronmaksajien järjestöllä on prokuraattori (slöseriombudsman), joka paljastaa enemmän kupruja kuin sata tutkivaa toimittajaa. Ensimmäiseksi pitäisi paljastaa, paljonko hallituksen 80 erityisavustajaa kuluttavat keskinäiseen kestitsemiseen. Toisena pitäisi kertoa puoluepoliittisesti valittujen virka- ja luottamusmiesten puolueverojen tilitykset, joilla he kiittävät hillotolpasta.

*****

PALJASTUKSEN paikka on ympäristötuella hankituissa vähäpäästöisissä autoissa. Ruotsissa joka kolmas veroeduilla ostettu ekoauto myydään muutaman vuoden ikäisenä Norjaan, jossa on korkea autovero. Kohta tämä vihreä puliveivaus alkaa Suomessa. Hejsan, kun voin veroillani tukea autovientiä.

*****

POSKETTOMIEN PÄÄTÖSTEN kärjessä on pääkaupunkiseudun potilastietojärjestelmä Apotti. Kun sen hankinnasta päätettiin 2012, hinta oli enintään 450 miljoonaa. Viimeisin arvio korottaa potin 600–780 miljoonaan. Taivas on rajana, kun poltetaan veronmaksajien rahaa. Kun jättijärjestelmä kaatuu, kaikki potilaskertomukset ovat jumissa. Miksi suuri osa Apotti-asiakirjoista on julistettu salaisiksi.

*****

PALKKATUEN piti ratkaista työttömyysongelma. Antti Rinne (sd.) ja Timo Harakka (sd.) lapioivat kymmeniä miljoonia tukeen, jolla vain harvat ovat saaneet aidon työpaikan. Kun tuki loppuu, myös työsuhde päättyy. Risto Matti selvitti, ettei kunta voi itse palkata ruohonleikkaajaa palkkatuella. Valinnan tekee ely-keskuksen virkailija, joka päättää, edistääkö tuki työttömän työllistymistä. Näin ollen kunta palkkaa henkilön, joka työllistyy, vaikka ei osaa leikata ruohoa.

*****

PORUKKA MUUTTAA tonttien, kulttuuripalvelujen ja vetovoimaisen talousalueen perässä. Höpöhöpö, toteaa pankin tutkimus. Asuinpaikkaa vaihdetaan työpaikan perässä. Kunnat satsaavat miljoonia euroja asukkaiden houkutuskampanjoihin, joilla luvataan omakotitontteja, päivähoitopaikkoja ja uimahalleja. Kaikki se on turhaa, ellei tarjolla avoimia työpaikkoja. Tämä selittää myös sen, että työttömyysalueilla asuntohinnat laskevat.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.