Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vapaavuoren poisjäänti on kokoomukselle uhka ja mahdollisuus

Taivas putosi sunnuntaina Helsingin kokoomuslaisten niskaan, kun pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi Helsingin Sanomissa, ettei hän asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa. Tämä tarkoittaa, että Helsinki saa ensi vuonna uuden pormestarin.

Ensi kevään kuntavaalien asetelmat menevät nyt kokoomuksen osalta kokonaan uusiksi. Vuoden 2017 kuntavaaleissa Vapaavuori sai helsinkiläisiltä yhteensä 29 745 ääntä. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, joka auttoi kokoomusta pysymään kaupungin isoimpana puolueena. Myös puolueen edellisten kuntavaalien kakkosnimi Jaana Pelkonen on kertonut jättävänsä politiikan.

Tilanne on Helsingin kokoomukselle kiusallinen, sillä pormestarikisa oli laskettu vain ja ainoastaan Vapaavuoren varaan. Kokoomuksella ei aidosti ollut, eikä luonnollisesti ole vieläkään, uutta kärkinimeä Vapaavuoren tilalle.

Vaikka Vapaavuoren poisjäänti yllätti Helsingin kokoomuslaiset ja monet muut, ei se tullut täysin puskista. Hän ei ollut missään vaiheessa luvannut asettua ehdolle, vaan pohtivansa asiaa. Kokoomuslaiset halusivat uskoa "läpeensä poliitikoksi" tituleeraamansa Vapaavuoren olevan käytettävissä, vaikka varmuutta asiasta ei ollut, vihiä epävarmuudesta oli saatu ja Helsingin poliittinen vääntö julkisuutta myöten mietitytti kokoomuslaisia itseänsäkin.

Vapaavuori jätti omilleen kuitenkin aikaa korjata tilanne – vaaleihin on vielä viisi kuukautta, sinä aikana ehtii hyvin hankkia kovan ehdokkaan ja riittävän äänimäärän – jos joku kokoomuslainen kärkinimi vain saadaan houkuteltua mukaan. Ainakaan parin ensimmäisen päivän aikana sellaista ei tietenkään ole löytynyt, kieltäytymisiä kylläkin.

Vihreille Vapaavuoren poisjäänti sopii. Ilman vahvaa pormestariehdokasta kokoomus on helpommin lyötävissä ja vihreät lähellä nousua pääkaupungin suurimmaksi puolueeksi. Vihreiden ehdokaslista tulee olemaan todella kova ja voitto olisi ollut monista syistä mahdollinen, vaikka Vapaavuori olisikin ollut vastassa.

Kunhan kokoomus toipuu alkujärkytyksestään, voivat he nähdä tilanteessaan myös valoa. Jos he onnistuvat löytämään riittävän hyvän ääniharavan, saamaan laajasti ääniä muille ehdokkailleen ja siten pitämään suurimman puolueen paikan, on heidän mahdollista saada ajamiaan asioita paremmin läpi kuin Vapaavuoren aikana. Tämä siinä tapauksessa, että Vapaavuoren kaudella vihreisiin ja demareihin tulehtuneet välit korjaantuisivat uuden pormestarin myötä ja viherpunaliittoumasta sekä mahdollisesti vaalivoiton saavista perussuomalaisista löytyisi kokoomukselle riittävästi kumppaneita avainkysymyksissä.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja