Lukijalta: | "Osallistava budjetointi on asuinalueiden välistä nälkäpeliä"

Helsinkiläisenä koen kunnallisen päätöksenteon karkaavan yhä kauemmas meistä kaupunkilaisista väkimäärän ja kaupungin kasvaessa.

Meille on myyty ajatus siitä, että meillä on hyvin edistyksellinen lähidemokratia kaupungissamme. Sitä kutsutaan osallistavaksi budjetoinniksi. Osallistavan budjetoinnin tavoitteet ovat varmasti jalot, mutta todellisuus vaikuttaa asuinalueiden väliseltä nälkäpeliltä, joka vie huomion ongelmanratkaisusta pelillistettyyn kamppailuun rahoituksesta. Voittajia ovat suuret väkirikkaat asuinalueet.

Keskittämistä idolisoiva kehityskulku on aiheuttanut sen, että laajassa kuvassa asukkaan asema palveluiden käyttäjänä ja demokratian perusyksikkönä on merkityksetöntä. Vaaleilla valituille valtuutetuille on äärimmäisen houkuttelevaa puolustautua toteamalla, että meillä on esimerkiksi X määrä terveyskeskuksia. Onhan niitä, mutta minua ei läntisessä Helsingissä lämmitä pätkääkään esimerkiksi Kalasataman hyvinvointikeskus. Täältä katsottuna se voisi yhtä hyvin olla Vihdissä.

Ongelmaan ratkaisu voisi hyvin olla lähidemokratia, joka on ollut tähän asti kaupungille peikko. Käytännön toteutus voisi olla aluejohtokuntien tai -valtuustojen muodossa tai joku muu kuntalain sallima toteutusmuoto. Miikkael Azaize

perheenisä, Konala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut