Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Veroista valtaosan maksava vähemmistö ei enää kauaa kykene kannattelemaan Suomea

Helsingissä on 68 000 ihmistä, jotka eivät maksa tuloveroa. Määrä räjähti pari vuotta sitten.

”Nollaveroa” maksavien helsinkiläisten määrä on yli kahdeksankertaistunut viiden vuoden aikana. Vuonna 2018 Helsingissä asui 68 154 ihmistä, joilla oli tuloja, mutta ei lainkaan tuloveroa tai ennakonpidätyksiä. Vuonna 2014 määrä oli vain 7 068. Tiedot selviävät tilastoista, jotka Helsingin Uutiset pyysi Verohallinnosta.

Taustalla räjähdysmäiseen kasvuun ovat muun muassa veronkevennykset, kuten Yle-veron poistuminen pienituloisimmilta. Yle-veron alarajaa nostettiin vuosina 2016 ja 2018. Myös veromuotoisiin sairausvakuutusmaksuihin on tullut muutoksia.

Tuloveroa täytyy maksaa, jos tulot ovat noin 15 625 euroa vuodessa. Verohallinnon tilastojen mukana puolet ihmisistä, jotka eivät maksa tuloveroa ovat nuoria ja eläkeläisiä. Jonkin verran on myös äitiyslomalla olevia. Tilastoissa näkyy, että tuloveroa maksamattomien määrä on noussut myös sellaisina vuosina, kun Yle-veroon ei ole tehty muutoksia.

Luvut vahvistavat siis karun faktan siitä, että yhä nouseva verorasitus kohdistuu entistä pienempään osaan väestöä ja työssäkäyviä. Työttömyyden lisääntyessä ja verotuksen kiristyessä raippa osuu aina vain pienempään ja pienempään joukkoon, jolta lypsetään rahaa hyvinvointivaltion ylläpitoon.

Marraskuun alun "veroviikolla" oikeudenmukaisuus ja kateus menevät helposti sekaisin. Parhaiten ansaitseva kymmenen prosenttia maksaa Suomen ansiotuloverokertymästä noin 70 prosenttia. Lisäksi yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien joukko on ollut usein poliitikkojen hampaissa. On vaadittu enemmän solidaarisuutta. Tähän ryhmään kuuluu noin 1,5 prosenttia kaikista veronmaksajista. Tämä noin 65 000 suomalaisen joukko maksaa liki 40 prosenttia kaikista valtion ansiotuloveroista. Onko tämä sitä oikeudenmukaisuutta?

Reilu 20 prosenttia suomalaisista ansaitsee yli 40 000 euroa vuodessa. He maksavat ansiotuloveroista peräti noin 96 prosenttia. Jokainen osannee laskea, paljonko jää maksettavaa noin 80 prosentin enemmistölle...

Uudellamaalla oli 166 364 tulonsaajaa, jotka eivät maksaneet tuloveroa. Koko Suomessa heitä on jo yli 600 000. Nykyhallitus ottaa velkaa ennätysvauhtia ja samaan aikaan työttömyys kasvaa – työssäkäyvä ja veroja ahkerasti maksava supistuva joukko ei enää kauaa kykene, eikä halua rahoittaa nykymenoa.

Tulevina vuosina sosiaaliturvan tasoa on pakko leikata ja työn verotusta kevennettävä. Muulla tavoin Suomen suuntaa on mahdotonta riittävästi muuttaa. Yritysten kilpailukykyedellytyksiä unohtamatta.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja