Mari Skool: Miksei tuhlaajapoikia oteta kiinni

Mari Skool

Mari Skool

KYLMÄ, KAUKAINEN ja kommunistinen oli amerikkalaisten määritelmä Suomesta 1960-luvulla. Kylmä on edelleen. Siksi on rakennettava tiiviisti ja lämmitettävä tupia kahdeksan kuukautta vuodessa. Kaukainen olemme yhä, sillä asumme harvassa ja työmatkat ovat pitkiä myös kaupungeissa. Ajamme siis paljon kilometrejä. Kommunistinen emme ole, mutta matkalla valtiososialismiin, jossa iso osa porukasta on valtion työttömyyskortistossa ja liian moni pienyritys roikkuu koronatuen varassa.

*****

JOS AIOMME ELÄÄ Suomessa, kulutamme ikuisesti enemmän energiaa kuin päiväntasaajalla asuva paimentolainen. Pitääkö olla huono omatunto, alkaa palella ja olla liikkumatta?

*****

VEROJEN OSUUS on 40–45 prosenttia asumisen hinnasta. Valtion ja kuntien kannattavin bisnes on asuminen, jota kansalaiset eivät voi välttää. Asuntopulaa helpotetaan nopeimmin alentamalla veroja ja kaavoittamalla lisää rakennusmaata. Ensimmäisessä kohdassa kunta menettää rahaa ja toisessa sitä tulee lisää. Löytyykö väliltä tasapaino?

*****

KESKIVERTO PALKANSAAJA pulittaa palkasta 35 prosenttia ja lisätuloista 50 prosenttia marginaaliveroa. Käteen jäävällä rahalla ostetaan asunto. Käytettävissä olevien tulojen mataluus selittää pitkälti, miksi asuntokaupassa on eniten ostajia vain suurimmissa kaupungeissa. Ainoastaan Helsingissä hinnat nousevat, koska siellä asuu kaikkein varakkain porukka.

*****

MIKSI OSTOVOIMAA imetään kovalla verotuksella pois maaseudulta. Tämä on ihan muuta, mistä Annikka Saarikko (kesk.) puhuu. Mikään aluetuki ei korjaa vinoutumaa, jossa käteen jäävät tulot ovat kautta linjan liian pieniä. Mikään puolue ei aidosti välitä tulopulasta.

*****

JOTAIN TOLKKUA on tullut verokeskusteluun, kun esillä ovat palkkojen rinnalla myös maksetut verot. Suurituloiset ovat myös suuria veronmaksajia. Sijoittaja Ilkka Brotherus ansaitsi 65 miljoonaa, josta meni 20 miljoonaa euroa veroa. Pankinjohtajan 130 000 tuloista otettiin veroa 62 500. Palkasta maksetut työttömyysvakuutukset ja työantajan sotut olivat 40 000 euroa. Suomi tienasi yli 100 000 ja työntekijä sai käteen 65 000 euroa. Yhteiskunta tarvitsee isotuloisia.

Mari Skool on Helsingin Uutisten pakinan fiktiivinen kirjoittaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut