Kolumni "Helsingin veroprosentti voisi olla 14"

Helsingin istuva pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, ettei ole käytettävissä ensi kevään kuntavaaleissa.

Syitä voi olla monta. Yksi on se, että kokoomus kyntää syvällä ja Vapaavuori ei halua ottaa riskiä mahdollisesta häviöstä, oli hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ihan mitä tahansa.

Toinen syy on Helsingin kannalta paljon tärkeämpi. Pormestarimalli ei toimi. Pormestarin pitäisi toimia kuin yritysjohtaja, mutta poliittiset kilpailijat eli vihreiden ja demarien apulaispormestarit kampittavat koko ajan parhaan kykynsä mukaan.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho tuli mukaan ja ratsastaa yhä vain samalla aiheella eli maahanmuuton vastustamisella. Täysin ilmaan jää, onko hän oikeasti hakemassa paikkaa pormestarina. Paavo Väyrynen harkitsee ja se on uutinen medialle. Valinnan ehdokkaasta tekee puolue, ei Väyrynen.

Helsingin pormestarin valinta ja kaupungin puolustaminen ovat erityisen tärkeitä nyt, kun hallituksen kaavailema sote-uudistus uhkaa viedä kaupungilta rahat ja päätösvallan.

Pormestarimalliin saadaan järkeä ja jatkuvuutta, mutta seuraavia asioita pitäisi ottaa huomioon;

Miksi Helsinki tekee jatkuvasti 500 miljoonaa euroa voittoa.

Johtamismalli ei toimi. Helsinki on kuin mammuttimainen monialakonserni, josta ei vastaa kukaan eikä sitä johda kukaan.

Kaupungin pitää keskittyä ydintoimintoihinsa ja päästä turhista rönsyistä fiksusti eroon. Asukkaiden järjen ääni ei kuulu päätöksenteossa ja niiden valmistelussa. Miksi Helsinki konsernitasolla tekee jatkuvasti vuositasolla 500 miljoonaa euroa voittoa? Nollatuloksella kaupungin veroäyri olisi 14.

Helsingin menestyminen myös kansainvälisessä vertailussa on koko Suomen etu. Koko pääkaupunkiseutua pitäisi kehittää paremmin yhtenäisenä alueena Helsingin johdolla. Työssä käydään koko alueella niin Kirkkonummelta, Hyvinkäältä kuin Porvoosta ja Sipoosta.

Helsingillä on rahaa. Kaupunki tuottaa voittoa vuodesta toiseen satoja miljoonia euroja ja kertyneitä ylijäämiä on lähes kuusi miljardia euroa.

On selvää, että investointeja varten pitää varautua. Mutta jos Helsinki pyrkisi konsernitasolla nollatulokseen, kaupungin veroäyri voisi olla selvästi alhaisempi. Jo kaksi pykälää nykyisen alle olisi melkoinen alueellinen kilpailutekijä. Seuraavan neljän vuoden aikana äyriä voisi laskea puoli prosenttia vuodessa.”

Harry Harkimo

Kirjoittaja on Liike Nytin kansanedustaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut