Kolumni 15:38 – ihan pimeetä!

Koronakeväänä lohdutimme itseämme ja toisiamme sillä, ettei sentään ole marraskuu. No nyt on. Tänään aurinko laskee Helsingissä klo 15:38. Naurattaisi ellei itkettäisi. Marraskuu yllättää pimeydellään joka vuosi, kuin ensilumi autoilijat. Viime vuonna marraskuu tuntui yllättävän myös pituudellaan: monen mielestä se kesti noin kaksi kuukautta, joidenkin – kuten itseni – mielestä jopa kolme. Monelle meistä pimeä aika on henkisesti raskas. Monelle valo tekee hyvää. Poikkeusoloissa kaivataan myös turvallisuuden tunnetta.

Vuoden pimeintä aikaa helpottamaan toivotaan usein valoa lumen muodossa myös Helsinkiin. Tehokkaampaa – ja näinä aikoina valitettavasti myös varmempaa – mielen kirkastamiseksi ja omien ajatusten valaisemiseksi on kuitenkin taiteen ja kulttuurin kokeminen. Ja siihen Helsingissä on poikkeusoloissakin poikkeuksellisen hienot mahdollisuudet: helsinkiläiset taiteen ja kulttuurin kokemisen paikat ovat vastuullisesti auki. Monet ovatkin kokeneet erityistä turvallisuuden tunnetta teattereissa, näyttelyissä ja konserteissa eli siellä missä ovat päässeet itselleen tärkeiden asioiden ääreen ympäristössä, jossa turvallisuusjärjestelyistä kannetaan vastuu tosissaan.

Valoina pimeässä vilkkuvat ulkosalla tänä syksynä myös Kaamos-yllätykset: 20.-28.11. ympäri Helsinkiä toteutetaan taiteen, kulttuurin ja liikunnan tapahtumien sarja, joka tuo elämyksiä kaikille kaupunkilaisille maksutta ja turvallisesti. Seuraavan viikon aikana kannattaa siis tehdä reittivalinnat torien ja aukioiden kautta. Idässä halkoa Stoan aukio, lännessä Sitratori ja pohjoisessa Ala-Malmintori. Keskustassa kulkiessa koukataan Oodin ja Kansalaistorin kautta. Kohtaat muun muassa ääni- ja valoinstallaatioita, tuliesityksiä, tanssia, ulkoilmaelokuvia, heijastinsuunnistusta ja monenlaista musiikkia.

Kaamos kestää Suomen pohjoisimmassakin paikassa ”vain” reilut 50 päivää, Helsingissä pimeä aika on huomattavasti lyhyempi. Ei anneta marraskuun venyä tänä vuonna tarpeettoman pitkäksi vaan päästetään taiteen ja kulttuurin avulla valoa sisään jo ennen talvipäivänseisausta.

Mari Männistö

Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut