Kolumni Pormestarista olympiapomoksi?

Tänään päätetään Timo Ritakallion seuraaja Olympiakomitean puheenjohtajaksi. Päätöksen tekevät olympiakomitean 84 jäsenjärjestöä, kaksi urheilijajäsentä sekä kaksi kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsentä. Olympialajeilla ja yli 15000 jäsenen lajiliitoilla on kaksi ääntä, muilla yksi.

Ehdolla ovat kokoomuspoliitikot Sari Multala, Ilkka Kanerva ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä Helsingin ylipormestarina toimineen kokoomuslaisen Kari Rahkamon taitoluistelussa meritoitunut tytär Susanna Rahkamo.

Puheenjohtajavaali on ensimmäinen, jossa urheilun ja liikunnan ainoaksi kattojärjestöksi uudistunut olympiakomitea äänestää puheenjohtajasta. Olympiakomiteassa on nyt järjestäytyneen liikunnan koko kirjo aina Soveltava liikuntaliitto SoveLista ja Agilityliitosta Palloliittoon. Muulla kuin huippu-urheilulla on aiempaa suurempi painoarvo. Vapaavuori on tämän omissa puheissaan huomioinut sanoessaan, että liikkumattomuus on tärkein ongelma ratkaistavaksi.

Kaikille ei löydy mieleistä äänestettävää. Kokoomus ei tunnu omalta, ei varsinkaan, kun valtio on olympiakomitean suurin rahoittaja ja nykyhallitusta haukkumalla rahahanoja tuskin avataan lisää – pikemminkin päinvastoin.

Kalervo Kummolan johdolla on ajettu yritysjohtajia olympiakomitean johtoon. Nyt on nähty, että yritysjohtajien oma vaativa työ ajaa ohi olympialiikkeen johtamisen. Urheilussa ei riitä, että aikaa löytyy lähinnä vain kokousten vetämiseen.

Jäsenjärjestöjen puheenjohtajat ovat kokeneet olympiakomitean etäiseksi. He toivovat puheenjohtajan sparrausta oman toimintansa tueksi. Rahkamo on tämän taitavasti vaalityössään huomioinut. Viime metreillä puheenjohtajille ovat soittaneet myös muut kandidaatit.

Olympiakomitean puheenjohtajan natsat ovat urheilujärjestöjen vahvimmat. Niitä pitää urheilun edun nimissä aikaa säästämättä käyttää. Se ei kaikilta onnistu. Useimmista verrokkimaista poiketen Suomessa puheenjohtaja ei saa palkkaa.

Mikäli Vapaavuoren ilmoitus jättää pormestariuus tulkitaan merkittäväksi aikapanostukseksi uuden olympiakomitean vaikuttavuustyöhön, johon Vapaavuoren hartiat ovat vahvat, hänestä tulee uusi olympiapomo. Muuten paikan saa lasikaton rikkova ylipormestarin tytär.

Antti Pihlakoski

Kirjoittaja on Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallitusten jäsen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut