Pääkirjoitus: Kokoomus eli ja elää harhassa

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Turpaan tuli, mutta henki jäi. Näin totesi aikanaan Timo Soini puolueväelleen, kun perussuomalaisten vaalitappio oli selvä. Sama luku luettiin kokoomukselle Tampereella kevään 2017 kuntavaalien jälkeen.

Kokoomus menetti kaksi valtuustopaikkaa ja edes vaaliliitto rkp:n kanssa ei auttanut: demarit säilytti paikkamääränsä ja nousi Tampereen suurimmaksi puolueeksi.

Taisto Tampereen suurimman puolueen paikasta oli todella tiukka, kuten ennakkoon tiedettiin. Osa kokoomusleiristä sulki tältä kuitenkin silmänsä ja uskoi vaalivoittoon kuin sinisilmäinen lapsi. Myös pormestarin esikunnan kokoomuslaiset, ei pormestari itse, olivat varmoja kokoomuksen voitosta ja tuudittautuivat harhakuviin.

Kokoomuksen ajautuminen liberaalimpaan ja vihreämpään suuntaan maksoi Tampereella puolueelle vaalivoiton verran, eli todella paljon. Kokoomuksen vanhan liiton edustajat tiesivät tämän jo ennakkoon, varoittelivat siitä muun muassa aluejärjestön puheenjohtajaa, mutta turhaan.

Miksikö kirjoitan Helsingin Uutisissa neljä vuotta vanhoista Tampereen asioista? Siksi, että Helsingin kokoomus, tai ainakin osa siitä, sairastaa nyt samaa tautia kuin puoluesiskot ja -veljet Tampereella.

Jan Vapaavuoren (kok.) poisjäänti Helsingin pormestarikisasta putosi Helsingin kokoomuslaisten syliin kuin tyhjästä, vaikka ei olisi pitänyt.

Kokoomuksella on yhä aikaa löytää riittävän hyvä pormestariehdokas, Vapaavuoren varhainen ilmoitus on tässä suhteessa puolueen oljenkorsi.

Osa Helsingin kokoomuslaisista elää kuitenkin vahvassa harhassa. He tuudittautuvat siihen, että demarit syövät vihreiden ääniä, mikä heidän mielissään varmistaa kokoomuksen paikan suurimpana. Samalla unohtuu Liike Nytin ja perussuomalaisten vahva uhka kokoomukselle itselleen.

Selvä osoitus harhasta on se, että osa kokoomuksen kaupunginvaltuutetuista kuvittelee, että riittävän vahva pormestariehdokas löytyy nykyisen valtuustoryhmän sisältä. Ei löydy.

Helsingin kokoomuslaiset voivat lohduttautua sillä, että heidän tilanteensa on yhtä Tampereen kokoomusta parempi. Helsingissä koko kokoomusväki ei ole luulotaudin vallassa, vaan pormestariehdokasta haetaan tosissaan ryhmän ulkopuolelta. Ehkä lohtua tarjoaa myös se, että Tampereella kokoomuksen pallo on täysin hukassa: vahvasta pormestariehdokkaasta ei ole vielä tietoakaan ja ehdokasasettelu näyttää erittäin heikolle.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut