Pääkirjoitus Kaupunki tiedottaa ja media uutisoi

Järvenpään kaupunki avasi viime viikolla uudet verkkosivunsa. Viestintäjohtaja Heli Vastamäen mukaan nettisivut eivät ole pelkät nettisivut, ne ovat nyt myös "Järvenpäämedia".

Vastamäen mukaan Järvenpää iloitsee edelleen läpimenosta mediassa, mutta siinä vaiheessa kaupunki on jo tehokkaasti itse levittänyt viestiään omissa ja lainatuissa kanavissa.

Kuntien halu viestiä avoimesti ja aktiivisesti on lähtökohtaisesti kannatettava, jopa toivottava toimintatapa. Myös verkkosivujen helppokäyttöisyys ja kattavat digipalvelut ovat nykyaikaa. Näiden osalta Järvenpää ja monet muut kunnat ovat oikealla asialla.

Ongelmia tulee, kun kunnat alkavat puhua itsestään "medioina" ja itse omasta toiminnastaan julkaisemista sisällöistä "uutisina".

Oulun kaupunki ajautui syksyllä 2019 myrskyn silmään, kun se kertoi avaavansa Mun Oulu -uutissivuston. Oulu kertoi pyrkivänsä myös Julkisen sanan neuvoston jäseneksi.

Muun muassa Sanomalehti Keskisuomalaisen (Helsingin Uutiset on osa Mediatalo Keskisuomalaista) vastaava päätoimittaja Pekka Mervola kommentoi asiaa seuraavasti: "Julkisen vallan itsestään tekemiä juttuja ei pidä kutsua uutisiksi, sillä tällaisen ”uutisen” tekijällä on asiassa omat motiivinsa. Kaupunki haluaa etupäässä kertoa itsestään myönteisiä asioita ja jättää ikävät kääntöpuolet kertomatta. Oulun uutismedia olisi valemedia. JSN:n ei sitä pidä jäseneksi hyväksyä."

Oulun hanke ottikin nopeasti korjatun suunnan.

Järvenpää ei ole täysin Oulun tiellä, mutta kuntien omiin "medioihin" liittyvä yhteiskunnallinen ongelma paisuu jatkuvasti. Etelä-Suomen Median päätoimittajat ovat tehneet useiden uusmaalaisten kuntien alueella havaintoja siitä, kuinka kunta pyrkii kertomaan itselleen negatiiviset asiat ensin nopeasti itse ja hyvin niukasti. Samoin jos toimittaja on uutisen perässä ja hakee haastatteluja kunnasta, rakentaa viestintäosasto nopeasti aiheesta oman tiedotteensa ja levittää sitä sosiaalisessa mediassa.

Ongelma koskee koko Suomea. Uutismedian liitto kysyi aiheesta hiljattain jäsenlehtiensä päätoimittajilta. Kyselyn tuloksia ei ole vielä tarkemmin analysoitu tai julkistettu, mutta ennakkotietojen mukaan jopa yli kaksi kolmasosaa päätoimittajista kokee, että kunnat ovat tunkemassa journalistien tontille ja suuntaus on voimistuva. Kaupallisen, riippumattoman median liiketoiminnalle suuntauksen kokee uhaksi jo noin neljännes vastaajista.

Kuntien toimintatapa korostaa entisestään myös medialukutaidon merkitystä. Sen tarpeellisuus nousee hyvin esiin, jos perehtyy esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen pitää Järvenpään taannoin tekemää virantäyttöä laittomana ja vertaa asian käsittelyä Sanomalehti Keski-Uusimaassa ja Järvenpään omassa "mediassa".

Kokonaan oma asiansa onkin sitten tilattujen paikallislehtien ansaintalogiikka, jonka kanssa kuntien oma ilmainen "media" myös haluaa kilpailla, vaikka kunnat eivät tätä aina halua ymmärtää.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, Etelä-Suomen Media Oy:n paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut