Päätoimittaja Kannala Ihmisten välinpitämättömyydellä koronahygieniassa on raju hintalappu

Helsingin Uutiset julkaisi toukokuun alussa jutun otsikolla "Ovatko helsinkiläiset jo tyystin unohtaneet koronan? – puistohengailu ärsyttää ja huolettaa". Lukijan lähettämän vinkin ja kuvan mukaan kokoontumisrajoitukset oli jo pitkälti unohdettu ja ulkona hengailtiin jopa aivan kylki kyljessä.

Lämmin viikonloppu alleviivasi ongelmaa: puistoissa, kaupoissa ja ylipäänsä kaupungilla oli alettu liikkua välinpitämättömästi, kuin vailla tietoa ja huolta koronasta.

Keväällä Suomi onnistui hidastamaan koronan leviämistä erinomaisesti, vaikka suojavarusteista oli pulaa. Hidastaminen onnistui jopa niin hyvin, että osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että pandemiaa pitäisi Suomessa kiihdyttää, jotta taudin läpimeno ei kestäisi liian pitkään. Samaan aikaan toinen asiantuntijaryhmä sanoi, että taudin voisi jopa tukahduttaa.

Nyt vaikuttaa selvästi siltä, että kesällä hiipunut pandemia ja vapautunut elämä on johtanut siihen, että hygieniatason lasku ja leväperäisen käytöksen lisääntyminen ovat jääneet osin pysyväksi olotilaksi, vaikka siihen ei nyt käsillä olevassa koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olisi lainkaan varaa.

Koronasta on tullut osa arkea, eikä turtuminen ole ihme. Itsekin huomaan, että monessa jo rutiiniksi luulemassani käytösmallissa täytyi ottaa uusi ryhtiliike.

Rajoitusten purku keväällä ja kesällä oli hyvä asia, mutta ihmisten pitäisi nyt kantaa vastuunsa. Välinpitämättömyyteen ei ole nyt varaa. Se on jo johtanut uuteen, tiukkaan rajoittamiseen, mikä taas heijastuu talouteen ja edelleen työttömyyteen, pahoinvointiin ja yleensäkin laajoihin kerrannaisvaikutuksiin.

Tilastot osoittavat tarkasti, millä alueilla koronaa esiintyy eniten. Helsingissä esimerkiksi itäinen kaupunki ja radanvarret korostuvat.

Ei tilastolliset, silmämääräiset havainnot osoittavat, että välinpitämättömyys on tiettyjen väestöryhmien keskuudessa muita yleisempää esimerkiksi kasvomaskin käytön suhteen. Nuoret miehet ja maahanmuuttajat korostuvat. Tämän havainto saa vahvaa tukea alueellisista tartuntatilastoista.

Välinpitämättömyyttä on kaikissa väestöryhmissä, mutta toisissa se korostuu. Myös tämä asia pitää nostaa esiin ja vaikuttaa siihen, muuten tiukkojen rajoitusten teho taudin suhteen laimenee, ja jäljelle jää vain yhteiskunnan kiinnipanon haitat.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut