Lukijalta: Lasten ja nuorten pahoinvointiin on puututtava

Kirjoittaja on huolissaan nuorista lapsista, jotka saadaan mukaan rikolliseen toimintaan. Kuvituskuva. Katja Juurikko

Nuorisojengien huumeiden käyttö ja rikollisuus ovat puhuttaneet mediassa ja keskusteluissa. Olemme huolissamme yhä nuoremmista lapsista, jotka on saatu mukaan rikolliseen ja väkivaltaiseen toimintaan. Tähän todellisuuteen tulee herätä ja suhtautua äärimmäisen vakavasti. Yhteiskunnassamme elää pahoinvoivia ja monenlaisista ongelmista kärsiviä lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat apua.

Ennaltaehkäisevään työhön tulee panostaa. Lapsen oireilu voidaan todeta jo varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Tarvitaan moniammatillista yhteistyötä opettajien, kuraattoreiden, psykologien, vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kesken. Nuoren koulunkäynti on turvattava ja panostettava erityistä tukea tarvitseviin nuoriin.

Rikolliseen käytökseen on puututtava. On syytä harkita rikosoikeudellisen ikärajan alentamista 15 vuodesta, jos rikoksiin syyllistyvät yhä useammin alle 15-vuotiaat lapset. Olisiko lainsäätäjillä mahdollisuus asettaa alaikäisten lasten ja nuorten ulkonaliikkumiseen rajoituksia, jos tilanne pahenee? Poliisin työhön huumerikollisuuden torjuntaan on annettava lisää resurssia.

Monet lapset on jo koukutettu huumeisiin ja sen myötä rikoksiin. Sekä aikuisten että lasten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin tulee päästä silloin, kun on tarve. Perheitä tulee tukea ja lapsiperheiden kotiapuun tulee panostaa, kuten myös työllisyyteen ja lapsiperheköyhyyden vähentämiseen. Perhekuntoutuksen resursseja on lisättävä ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöille on laadittava asiakasmitoitus.

Kun kaduillamme kulkee lapsista ja alaikäisistä nuorista koostuvia jengejä, pitää myös kysyä, tietävätkö vanhemmat, missä ja minkälaisissa porukoissa heidän lapsensa liikkuvat? Kun vanhemmat, viranomaiset ja nuorisotyöntekijät yhdessä jalkautuvat nuorten keskuuteen, kun lapsille määrätään kotiintuloajat ja heille järjestetään mieluinen harrastus, voidaan saada ihmeistä aikaan.Tällainen ihme tapahtui Islannissa, kun aikuiset ottivat sen aseman, mikä heille kuuluu: olla lastensa ja nuortensa tukena, kuunnella heitä ja antaa heille aikaansa. Lapsissamme ja nuorissamme on tulevaisuus. Aikuisten tehtävänä on luoda turvallinen kasvuympäristö.

Tuulikki Tepora, luokanopettaja, KD Helsingin piirin pj.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut