Kolumni | Etätyö on myönteinen mahdollisuus

Korona-aika on mullistanut arkeamme monin eri tavoin. Ei vielä vuosi sitten olisi osannut kuvitella, miten erilaista arkemme on tällä hetkellä aiempaan verrattuna. Suomalaiset ovat mukautuneet tähän poikkeukselliseen aikaan pääsääntöisesti hyvin ja moni on löytänyt elämälleen uusia arvoja muuttuneiden aikojen myötä.

Sadat tuhannet suomalaiset ovat huomanneet etätyön olevan itselleen mielekäs työskentelytapa. Etätyötä kun voi tehdä paikasta riippumatta, kunhan yhteydet ja tietosuoja toimivat, ja itsensä- ja etäjohtamisen taidot ovat kunnossa.

Uusimman maaseutubarometrin mukaan lähes 25 prosenttia kaupunkilaisista asuisi nykyistä maaseutumaisemmassa ympäristössä, mikäli se olisi mahdollista. On selkeitä signaaleita siitä, että suomalaisilla on kiinnostusta monipaikkaisuuteen. Moni tuntee olevansa kaupunkimaalainen tai maalaiskaupunkilainen – monipaikkainen.

Laitoin itse noin vuosi sitten liikkeelle selvityksen, jossa tutkittiin etätyön ja monipaikkaisen työn lisäämisen mahdollisuuksia puolustushallinnossa. Selvitystyön tuloksia saatiin tänä syksynä ja ne julkistettiin marraskuun lopulla. Puolustusvoimissa etätyön määrää on mahdollisuus ja tarkoitus lisätä niin, että tulevaisuudessa jopa noin 60 prosenttia henkilöstöstä voi tehdä etätyötä aiemman 40 sijaan. Ja nyt ei siis puhuta pelkästä korona-ajasta, vaan myös jatkosta.

Kaikkia Puolustusvoimien töitä ei tokikaan ole mahdollista etänä hoitaa. Tällaisia työtehtäviä ovat esimerkiksi alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvallisuuteen eli valmiuteen, tiedusteluun ja tilannekuvaan liittyvät tehtävät sekä varusmiesten ja reserviläisten koulutus.

Puolustushallinnon selvityksen perusteella etätyöskentelyllä on ollut positiivisia vaikutuksia henkilöstön jaksamiseen, työn imuun ja yleisesti ottaen työn tekemiseen. Etätyön on koettu edistäneen erittäin hyvin työelämän ja yksityiselämän yhteensovittamista. Mutta etätyössäkin voi olla omat haasteensa, ja on tärkeää huomioida yksilölliset tilanteet etätyön suhteen.

Kaiken kaikkiaan etätyö on yksi avain joustavampaan arkeen, asumiseen ja perhe-elämään. Työmatkoihin menevää aikaa säästyy, ja Helsingin seudun aamuruuhkatkin ovat hieman helpottaneet. Pidän järkevänä, että etätöiden tekeminen mahdollistetaan mahdollisimman laajasti työelämässä myös koronan jälkeisenä aikana.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut