Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mari Skool | Laskukone on tärkein kodinkone

Prosenttilasku ja pikavipit ovat huono yhdistelmä.10 prosentin korko 5 000 euron vipistä on 500 euroa vuodessa eli 42 euroa kuukaudessa. Kun pikavippien väliaikainen korkokatto ensi vuonna poistuu, korko nousee 20 prosenttiin. Kulu on 1 000 euroa vuodessa eli 84 euroa kuukaudessa. Korko nousee 100 prosenttia. Onko se paljon?

*****

MEDIASSA LASKETAAN, että tyytyväisyys Sanna Marinin hallitukseen on laskenut ”hieman”, kun tyytyväisten määrä putosi 69 prosentista 55 prosenttiin. Muutos on 20 prosenttia alaspäin. Minun mielestäni se on paljon. Jos tuloni putoavat 20 prosentilla, peruutan joulun.

*****

YKSI SADASOSA eli yksi prosentti maailman ihmisistä tuottaa puolet lentoliikenteen päästöistä. Jos prosentin porukka pysyisi maassa, päästöt ilmassa vähenisivät 50 prosentilla ja 100 prosenttia lentoyhtiöiden henkilökunnasta menettäisi työnsä.

*****

MURHAN YRITYKSET ja tapot ovat lisääntyneet 75 prosentilla tänä vuonna, kun lukua verrataan 10 edellisen vuoden keskiarvoon. Onko Suomen turvattomuus lisääntynyt? Työttömyyttä arvioitaessa sama kasvu olisi hälyttävää. Tilastoihin kirjaamattomia piilotyöttömiä on nyt 179 000 ja kymmenen vuotta sitten 102 000. Kasvua on 75 prosenttia. Pitääkö olla huolissaan?

*****

SUOMALAISET SIJOITTIVAT viime vuonna osakkeisiin päivässä 1,6 miljoonaa ja sijoitusrahastoihin 2 miljoonaa eli 3,6 miljoonaa euroa päivässä. Rahapeleissä porukka hävisi 4,6 miljoonaa euroa päivässä. Porukan sijoitusomaisuus kasvaisi 127 prosentilla, jos pelitappiot pantaisiin sijoituksiin.

*****

PELIKONEET SULJETAAN neljäksi kuukaudeksi. Tänä aikana suomalaiset eivät häviä näissä koneissa 1,5 miljoonaa euroa päivässä. Jos säästyvät pelirahat sijoitettaisiin, kotitalouksien omaisuus kasvaisi 180 miljoonalla eurolla. Vaurastuminen on mahdollista, jos sen oikein oivaltaa.

*****

VARMA VINKKI rahojensa menettämiseksi on niiden sijoittaminen huippukalliisiin pörssiosakkeisiin. IT-kuplan puhjetessa 2004, kurssit romahtivat 60 %, 2008 finanssikriisissä 55 % ja 2012 eurokriisissä 22 %. Saman luokan tappioon on syytä varautua tulevassa romahduksessa.

Mari Skool on Helsingin Uutisten satiiripakinan fiktiivinen kirjoittaja.