Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Helsinki ottaa työttömien työllisyystoimet vastuulleen vaikeimpaan mahdolliseen aikaan

Helsinki ei ole hyppäämässä helppoon tehtävään ottaessaan vastuulleen alle 30-vuotiaiden, maahanmuuttajien sekä pitkäaikaistyöttömien työllistämisen vuoden alusta alkaen.

Lakiuudistus on vielä työn alla eduskunnassa, eikä Helsingin elinkeino-osasto ole siihen täysin tyytyväinen. Osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikön päällikkö Ilkka Haahtela sanoo, että kunnat ovat saamassa paljon vastuuta, mutta eivät kaikkia välineitä toimia.

Haahtela laajentaisi ajatusta siitä, mikä kaikki lasketaan työllisyyttä edistäväksi toiminnaksi, joka ei uhkaisi työttömyysturvaa. Esimerkiksi kaupungin tarjoama kielikoulutus ei välttämättä riitä työttömyysturvan säilymiseen, vaan ohessa on ehkä tehtävä lakisääteisiä työllisyyspalveluita.

Helsingin työllisyyspalveluihin siirtyy noin 49 500 työnhakija-asiakasta ja 232 työntekijää TE-toimistolta. Jokainen työnhakija saa oman vastuuasiantuntijan.

Vaikka lakiuudistus kohtaakin vielä kritiikkiä, on hyvä, että palvelu siirtyy valtiolta kunnille.

Kaupungilla on valtiota paljon paikallisempi, laajempi ja kattavampi valikoima palveluita, joista on tarkoitus yksilöllisesti räätälöidä sopiva reitti asiakkaalle. Helsinki esimerkiksi tarjoaa opinto-ohjausta ja pyrkii tunnistamaan asiakkaan osaamisen.

Haahtela sanoi Helsingin Uutisten haastattelussa myös suoraan jo kauan tiedetyn, mutta yhä liiaksi vaietun faktan: " Järjestelmässä on muutenkin pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen. Tavoitteemme kuitenkin on, että sinne jäisi mahdollisimman vähän ihmisiä, joilta puuttuu koulutus ja osaaminen, tai jotka eivät näe taloudellista motivaatiota mennä töihin."

Valitettavasti sekä tuo tietoisesti työttömänä olevien, että tahtomattaan työttömäksi jäävien joukko kasvaa nyt hurjaa vauhtia koronan takia.

Lokakuun lopussa Helsingissä oli 47 760 työtöntä työnhakijaa. Vuosi sitten lokakuussa heitä oli 29 644. Koronan toisen aallon myötä heitä on tulossa pitkä jono lisää ja talvesta tulee työttömyyslukujen suhteen ruma. Siksi kaupunkia ei pidä heti teilata pelkkien tilastojen takia, sillä ne eivät nyt tule kertomaan koko totuutta kaupungin työllisyystoimien tehosta.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja