Viime sunnuntaina juhlittiin 103-vuotiasta Suomea. Itsenäinen Suomi on toiminut monessa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edelläkävijänä, niin naisten kuin vähemmistöjen oikeuksien eräänlaisena mallimaana.
Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on kehittynyt merkittävästi Suomen lainsäädännössä ja asenteissa. Ensi vuonna Helsinki Pride -yhteisö tuleekin muistamaan ja juhlimaan useampaa suomalaisen sateenkaarihistorian merkkivuotta.
Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistettiin, 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistumisesta mielenterveysluokituksesta ja 30 vuotta Helsinki Pride -yhteisön (tuolloin Helsingin seudun Seta) ry:n perustamisesta.
Itsenäisen Suomen aikana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat siirtyneet yhteiskunnan laittomista sallittuihin, sairaiksi määritellyistä suvaittuihin, ja suvaituista lainsäädännöllä suojattuihin.
Mutta työtä ja matkaa vielä on.
Eurooppalaisten sateenkaaritoimijoiden kattojärjestö ILGA Europen vuosittain julkaisemassa sateenkaarioikeuksien arvioinnissa Suomi sijoittui tänä vuonna Portugalin ja Iso-Britannian kanssa jaetulle kuudennelle sijalle 49 maan joukossa.
Tarvitsemme uuden ihmisoikeusperustaisen translain.
Ihmisoikeuksien täysi kunnioitus ja toteutuminen jää Suomessa 66 prosenttiin.
Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tulokset kertoivat, että sateenkaarinuoret kohtaavat syrjintää niin kouluissa, vapaa-ajalla kuin kodeissaan. Marraskuussa THL julkaisi (26.11.) lisää kouluterveyskyselyn tuloksia.
Kyselyn tulosten mukaan mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa muita nuoria yleisempiä. Kaksi kolmesta seksuaalivähemmistöihin ja noin 60 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista oli ollut huolissaan mielialastaan kyselyä edeltävän vuoden aikana. Ahdistuneisuus ja masennusoireilu olivat sateenkaarinuorilla lähes kolme kertaa muita nuoria yleisempiä. Tuloksista kävi myös ilmi, että sateenkaarinuorista useampi kuin muista nuorista ei saa tukea ja apua ongelmiin silloin, kun he sitä todella tarvitsisivat
Täyttääksemme roolimme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon mallimaana tarvitsemme muutoksia lainsäädännössä ja viranomaisten toiminnassa.
Tarvitsemme uuden ihmisoikeusperustaisen translain. Meidän tulee turvata sateenkaariperheiden lasten oikeudet sekä kieltää intersukupuolisten vauvojen turhat kosmeettiset leikkaukset. Kenenkään ei tule joutua homo-, bi- tai transfobisen väkivallan uhriksi. Sateenkaarilasten ja -nuorten on saatava kasvaa omina itsenään ilman pelkoa syrjinnästä sekä saada tarvittaessa tukea. Yhdenvertaisuuspuheista täytyy siirtytä tekoihin - sateenkaariyhteisön oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiseen tulee myös resurssoida nykyistä paremmin.
Jokaisella tulee olla oikeus itseensä, turvaan ja arvostukseen yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä.
Kirjoittaja on Helsinki Priden toiminnanjohtaja.