Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rihkamakauppa ei tee Kauppatorista vetovoimaista – päinvastoin

Helsinki aikoo häätää Kauppatorin ainoan nakkikioskin – Kaupungin mielestä grilli ei sovi enää Kauppatorin uuteen ilmeeseen. Tyrmistynyt yrittäjä Sami Ylitalo sanoi Helsingin Uutisille, että hänen on annettu ymmärtää grillin pilaavan merimaiseman.

Yrittäjä kuuli lokakuun lopussa, että joutuu lopettamaan toiminnan torilla vuodenvaihteessa. Kioskissa myydään suomalaisia perinneherkkuja, kuten makkaraperunoita, lihiksiä ja hamppareita.

Kioskin määräaikainen vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa. Kaupungin piti kuitenkin tänä vuonna järjestää tarjouskilpailu Helsingin jäätelö- ja grillikioskipaikoista, mutta tarjouskilpailua siirrettiin vuodella. Nykyiset vuokralaiset saivat jatkoaikaa ensi vuoden loppuun lukuun ottamatta Kauppatorin grilliä ja kahta torialueen jäätelökioskia.

Grilliyrittäjä on tehnyt kaupungille oikaisuvaatimuksen asiasta ja laatinut adressin, jonka on allekirjoittanut jo yli 500 ihmistä.

Kaupungin vs. asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen perustelee yrittäjän lähtöpasseja määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisellä.

Toinen syy yrittäjän lähtöön ovat Kauppatoria koskevat suunnitelmat. Torin suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin jo vuonna 2016. Kiinteitä rakenteita tarvitsevat kaupalliset toimijat ohjataan jatkossa toimimaan torin olemassa oleviin rakennuksiin sekä ympäröivien kortteleiden kivijalkatiloihin. Kioskipaikkoja ei ole merkitty kaavaan eikä niitä voida suunnittelutavoitteiden mukaisesti säilyttää.

Helsinki on jo vuosia suunnitellut Kauppatorin uutta ilmettä. Merellinen Helsinki -suunnitelmissa Kauppatorin ympäristöä uudistetaan ja tuodaan alueelle uudenlaisia toimintoja ja palveluita. Kauppatorin kävelyaluetta tullaan laajentamiseksi ja toimintaa levitetään Keisarinluodonlaiturille.

Ymmärrän, että Kauppatorille halutaan turistivirtoja, mutta aito, monipuolinen ja palveleva tori vetäisi niitäkin paljon enemmän kuin rihkamakauppa. Samalla se takaisi myös paikallisen asiakasvirran.

Aito Kauppatori voisi olla yksi Helsingin nähtävyyksistä, mutta nyt sitä ollaan näivettämässä. Nykymenolla aito Kauppatori kuolee ja tilalle syntyy uusi, teennäinen kauppa-aukio kaupungin paraatipaikalle.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja