Lukijalta: Puotilan koulu tehokäyttöön myös vapaa-ajalla

Helsingin kaupungin tekemien investointien pääpaino on ollut uusien rakentamiseen soveltuvien alueiden valmistelussa ja keskusta-alueelle toteutetuissa kohteissa. Muille alueille tehdyt panostukset ovat olleet vähäisiä.

Itä- ja Pohjois-Helsingissä monet kaupungin omistamat rakennukset ovat saaneet rapistua rauhassa. Tähän asiaan on herätty vasta viime vuosien aikana, vaikka kaupungin rakennusten korjausvelkaa ehdittiin kerryttää vuosikymmeniä. Yksi tyyppiesimerkki oli Puotilan koulu.

Olin yhteydessä Helsingin kaupunkiin keväällä 2018 ja esitin, että Puotilan uuden koulun suunnittelussa huomioidaan myös koripallokentän turva-alue, jotta lajia voidaan turvallisesti harrastaa. Lisäksi huomautin, että alueella ei tällä hetkellä ole liikuntatiloja, jotka mahdollistaisivat lapsille ja nuorille monipuoliset liikuntamahdollisuudet.

Helsingin kaupunki on kaupunginvaltuuston toukokuussa 2020 hyväksymässä Puotilan ala-asteen uudisrakennuksen hankesuunnitelmassa hienosti huomioinut myös helsinkiläisten ja erityisesti Itä-Helsingin asukkaiden vapaa-ajan käytön tarpeet. Hankesuunnitelman mukaan liikuntaa ja urheilua edistetään toteuttamalla kouluun liikuntaan soveltuva monitoimisali sekä pelikenttä ja kiipeilyseinä pihalle.

Koulun rakentamisen edetessä olisi hyvä aloittaa tilojen vapaa-ajan käytön suunnittelu yhteistyössä koulun ja esimerkiksi alueen urheiluseurojen kanssa. Lapsia ja nuoria olisi hyvä saada mukaan säännölliseen kaupungin toimin mahdollistettuun harrastustoimintaan, jonka ei pitäisi olla pelkästään vapaaehtoistoiminnan varassa.

Tämä olisi myös tehokas tapa ehkäistä sosiaalisten ongelmien syntyä. Kaikilla lapsilla ja nuorilla pitäisi olla oikeus tuntea olevansa osa tätä yhteiskuntaa myös vapaa-ajallaan, mikä ei nykyajalle ominaisilla harrastusten kustannuksilla ole mahdollista.

Pasi Salo diplomi-insinööri Helsinki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut