Mika Ebeling | Uskonnonvapaus vai uskontojen tasa-arvo?

Uskonnonvapaus on perinteinen länsimainen ihmisoikeus. Nykyään monet poliitikot Helsingin kaupunginvaltuustossakin tuntuvat kuvittelevan, että uskonnonvapaus tarkoittaisi uskontojen tasa-arvoa. Siitä ei kuitenkaan ole kyse.

Uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta uskoa ja tunnustaa oikeana pitämäänsä uskontoa tai olla uskomatta mitään uskontoa. Puhe uskontojen tasa-arvosta sitä vastoin on loukkaus ainakin kaikkia historiallisia uskontoja kohtaan. Uskontojen keskenään ristiriitaiset totuusväitteet voisivat nimittäin olla yhtä arvokkaita vain, jos ne kaikki olisivat väärässä.

Toisin kuin moni tuntuu ajattelevan, historiallisten uskontojen, kuten kristinusko, juutalaisuus ja islam, totuusväitteet on syytä ottaa nimenomaan totuusväitteinä. Ei ole kysymys mieltymyksistä, vaan siitä, mikä on totta. Väitteitä voi ja on syytäkin tutkia. Myös väitteiden uskottavuutta voi verrata.

Yksi kristinuskon perusväitteistä on se, että Jeesus kuoli ristiinnaulittuna. Islamin mukaan Jeesus ei kuollut ristiinnaulittuna. Ristiinnaulitsemisen puolesta puhuvat silminnäkijäkertomuksiin perustuvien Raamatun kirjoitusten lisäksi useat ei-kristilliset varhaiset lähteet. Islamin väite, että Jeesus ei kuollut ristiinnaulittuna, perustuu 600-luvulla ilmestyneeseen Koraaniin. Saako näiden väitteiden uskottavuutta verrata toisiinsa? Perinteinen länsimainen uskonnonvapaus vertailun sallii, vaikka uskontojen tasa-arvosta puhuvat eivät siitä taidakaan pitää.

Historialliset väitteet ovat sitä vahvempia mitä useammat itsenäiset lähteet niitä tukevat. Vastustajien todistus tukee myös väitteiden uskottavuutta, samoin silminnäkijöiden todistus ja todisteiden varhaisuus.

Joulun Lapselta kysyttiin aikanaan, minkä merkin Hän antaa jumalallisista toimintavaltuuksistaan. Kolme kertaa Jeesus totesi, että Hänen ylösnousemuksensa tulee olemaan tuo merkki. Siksi kristinusko seisoo tai kaatuu ylösnousemuksen historiallisuuden mukana. Kristinuskon mahdollisesta totuudellisuudesta kiinnostuneen kannattaakin tutkia, miten hyvät perusteet on uskoa Jeesuksen ylösnousemukseen.

Kohta käymme joulun viettoon. Toivotan kaikille siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut