Mari Rantanen Hoivatkaa, kohta poissa on veljet

Katselin muutama viikko sitten Tuomas Gerdtin hautajaisia. Hänet siunattiin Lappeenrantaan Lepolan hautausmaalle, sinne samaan viimeiseen lepopaikkaan oman mummini ja ukkini kanssa. Tilaisuus nosti väistämättä mieleen sen, että itsenäisyydestämme taistellut sukupolvi vähenee vähenemistään. Veteraanin iltahuuto-laulussa on hyviä ohjeita historian opetuksen merkityksestä lapsillemme, mutta myös vanhemman sukupolven hoivasta. Oma sukupolveni sai vielä ensi käden tietoa sota-ajasta ja sen kovuudesta, toisin kuin nyt nuoremmat sukupolvet. Ehkä se on hyväkin, että tuo aika jää unholaan, mutta toisaalta Adolf Ehrnroothin viisaus pätee tässäkin ajassa ”Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”

Kiinnitin huomiota itsenäisyyspäivänä erilaisiin blogeihin ja someviestintään, joissa toivottiin, ettei itsenäisyyspäivänä muisteltaisi veteraaneja, kotirintamaa ja sotaa vaan puhuttaisiin monimuotoisesta ja globaalista maailmasta. Näkyipä joku sellainenkin twiitti olevan, ettei Suomi ole koskaan ollut vain suomalaisten maa.

Vieroksun kovasti ajatusta, etteivät suomalaiset muistelisi heitä, joita kuitenkin saamme kiittää siitä, että meillä on itsenäinen maa. Meillä on perintö, jonka vaalimista ei tule lopettaa. Olemme pieni vähemmistökansa, jonka kieltä, kulttuuria ja perinteitä tulee ylläpitää kaikin keinoin. Terve kansallinen itsetunto ei nimittäin ole keneltäkään pois, vaan edesauttaa toimimisessa monimutkaisessa maailmassa muiden kanssa.

Sota-ajan elänyttä sukupolvea on viimeinen hetki kuunnella, kuulla ja oppia. Tällä viikolla uutisoitiin helsinkiläisen palvelutalon joulukirjeestä, jossa asukkailta kysyttiin, mitä he toivoisivat joulupukilta, jos tämä voisi toteuttaa minkä tahansa toiveen. Joulukirje lähetettiin omaisille korvaamaan korona-ajan peruuttamia pikkujouluja. Toiveena asukkaat esittivät muun muassa, että ”olisi hyvä olla”, vain hyvää elämää, en tarvitse muuta” ja ”rauhallista elämää”. Mieltäni lämmitti kovasti näiden toiveiden sisältö. Ne kertovat arvoista ja siitä perinnöstä mikä meille on jätetty, hyvä olla ja rauha. Muuta ei tarvita.

Mari Rantanen

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut