Pääkirjoitus Sote löisi myös lapsia, erityisesti Helsingissä

Hoidon laatu heikkenisi ja jonot pitenisivät, jos nykyinen sote-esitys hyväksyttäisiin, uskoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen. Ja tätä mieltä Hus-pomo on yhä edelleen, vaikka hallitus korjasikin sote-esitystään lokakuussa rahoituksen osalta aavistuksen parempaan suuntaan suurten kaupunkien ja Hus:n kannalta.

Sote-esityksen toteutuminen tarkoittaisi hänen mukaansa, että Uudenmaan sote-rahoitus laskisi vuoteen 2029 mennessä 10 prosenttia nykyisestä, eli noin 230 miljoonaa euroa. "Se tarkoittaisi, että Husissa pitäisi tehdä esimerkiksi leikkauksia yli 10 000 vähemmän kuin ennen, tai antaa potilaille joko vähemmän tai halvempia syöpälääkkeitä", Tuominen havainnollisti Helsingin Uutisten haastattelussa.

Suurin ongelma sote-esityksessä on rahoitusratkaisu, jonka Tuominen pelkää johtavan kriisiin, ellei perusteita selkeästi muuteta. Samaa mieltä ovat myös suurten kaupunkien johtajat ja enemmistö valtuutetuista. Helsinkiläisten osalta menetys olisi reilut 50 miljoonaa euroa.

Tästä sekä muista suurten kaupunkien huolista huolimatta sote-esitys on nyt lähempänä hyväksyntää kuin koskaan ennen. Sote-juna puksuttaa parhaillaankin eduskunnassa eteenpäin ja koronan varjossa vauhti vain kiihtyy.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) päätä ei käännä edes hänen valtuusto- ja puoluetoverinsa, Tampereen pormestarin Lauri Lylyn raju kritiikki. Se kertoo, että sote-uudistus on Marinin hallitukselle vallassa pysymisen ehto ja siten pakkomielle, jonka myötä Suomen taloudellinen syöksy ja edelleen myös sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat vain pahenevat.

Länsiväylä kertoi 5.12., että sote-ratkaisu voi pahimmillaan kaataa Espoon kaupunkiradan. Taustalla on juurikin Espoon ja muiden suurten kaupunkien pelko siitä, että uudistus heikentäisi kaupunkien taloutta ja kykyä investoida. Kaupunkiradan ylle laskeutunut uhka on konkreettinen osoitus siitä, miten uusi sote voi rampauttaa koko maan tärkeimmän kasvukäytävän (Helsinki-Espoo) investointeja, mikä edelleen heikentää Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Espoon kaupunkiradan kariutuminen olisi isku koko pääkaupunkiseudulle ja myös Helsingille. Eikä kaupunkirata ole ainut hanke, josta sote pistäisi ilmat pihalle – myös Helsinki joutuisi etsimään leikkauksia. Niistä esimakua saadan jo, kun Helsinki leikkaa kotihoidontuen kuntalisää koronan aiheuttamien taloushaasteiden vuoksi.

Sote-uudistus olisi kova isku myös kasvavien, suurten kaupunkien lapsille. Jos kaupunkien talous soten myötä kiristyy entisestään, on säästöjä pakko etsiä jäljelle jäävistä palveluista. Silloin leikkuri osuu väistämättä myös varhaiskasvatukseen ja kouluihin. Ja isku kohdistuu kipeimmin alueille, jonne lapsia syntyy ja muuttaa, ei siis jo muutenkin sote-rahoituksessa voittaviin Suomen itä- ja pohjoisosiin, vaan esimerkiksi Helsinkiin.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut