Marja-Leena Rinkineva Helsinki on kasvun paikka

Onneksi tämä vuosi on pian selätetty. Harvoin odottaa uutta vuotta yhtä malttamattomana kuin nyt. Tämän vuoden ja koronan mukanaan tuomat talouden kurjuus ja surkeat työllisyysluvut ovat kaikkien tiedossa. Vuodesta 2021 on tultava tätä vuotta parempi, antavathan rokoteuutisetkin aihetta optimismiin.

Helsinki uskoo kasvuun tulevaisuudessa. Väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2025 yli viisi prosenttia ja kaupunki satsaa ensi vuonnakin yli 800 miljoonaa euroa kaupungin kasvua tukeviin investointeihin. Kasvava kaupunki tarvitsee myös työpaikkoja ja Helsinki on jo pitkään työskennellyt sen eteen, että kaupunki on vahva, yritysmyönteinen ja menestyvä. Vaikka korona sekoitti pakkaa, pakotti uudenlaisiin toimintatapoihin ja arvioimaan monia asioita uudelleen, se myös auttoi kirkastamaan mistä kasvun ainekset syntyvät. Keskeisenä tekijänä voidaan pitää Helsingin elävää, yhteisöllistä ja kasvavaa start- up ja kasvuyritys keskittymäämme. Onhan suurin osa Suomen kasvuyrityksistä keskittynyt Helsinkiin ja ekosysteemimme on myös kansainvälisesti arvioitu kolmanneksi parhaaksi maailmassa.

Koronatilanteesta huolimatta digitaalisia ratkaisuja kehittävät kasvuyritykset ovat pärjänneet yllättävänkin hyvin ja rahoituskierroksia on saatu tänäkin vuonna päätettyä merkittävästi. Mikä on ilahduttavaa ja eurooppalaisittainkin poikkeuksellista, monen startupin toiminta kytkeytyy entistä useammin yhteiskunnallisiin tai ympäristön kestävyyteen liittyviin tavoitteisiin. Erityisesti puhtaisiin ratkaisuihin keskittyvien teknologiayritysten määrä on noussut. Tämä kaikki antaa erinomaiset edellytykset kestävälle kasvulle.

Elämme ja hengitämme Helsingissä innovaatioista, ja kasvuyritysten muodostama osaamiskeskittymällä on tässä keskeinen rooli. Kaupunkina voimme vahvistaa innovaatioiden kehittämistä tarjoamalla yrittäjille, tutkimusorganisaatioille ja muille toimijoille mahdollisuuden kokeilla ja jalostaa innovaatioitaan ja palveluitaan aidossa kaupunkiympäristössä, Helsingin kokeilualustoilla. Kaupunki hyötyy, kun eri toimijat ratkovat oikeita kaupunkielämän haasteita innovaatioilla. Toisaalta yrityksille kokeilutoiminta tuo referenssejä ja mahdollisuuden tehdä tuotekehitystä oikeassa ympäristössä.

Vuoden 2020 jälkeen maailma ei tule olemaan entisensä. Tulemme näkemään arvopohjaisempaa liiketoimintaa, mikä kunnioittaa maapallon kantokykyä ja ottaa huomioon ilmastokysymykset. Turvallisuus ja toisaalta yhteisöllisyys saavat uuden painoarvon. Uudesta normaalista tulee parempi normaali ja Helsingillä on kaikki edellytykset pärjätä tässä maailmassa.

Kirjoittaja on Helsingin elinkeinojohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut