Pääkirjoitus Vaalivoittokaan ei takaisi perussuomalaisille valtaa kunnissa, koska kenttäkoneisto on heikko

Jo tässä vaiheessa lienee selvää, että perussuomalaiset on tulevan kevään kuntavaalien suurin voittaja suhteessa edellisiin vuoden 2017 kuntavaaleihin.

Vajaa neljä vuotta sitten puolue sai koko maan äänistä 8,8 prosenttia, missä oli 3,5 prosenttiyksikön pudotus edellisiin kuntavaaleihin. Äänisaalis riitti koko Suomessa 770 valtuustopaikkaan.

Kuntavaaleissa on kuitenkin syytä huomata, että koko maan ääniosuus ei kuitenkaan kerro suoraan puolueiden voimasuhteita saaduissa valtuustopaikoissa. Keskusta sai 2017 valtakunnallisesti vasta kolmanneksi suurimman kannatuksen, mutta ylivoimaisesti eniten (2824) valtuustopaikkaa. Vastaavasti valtakunnallisesti suurimman kannatuksen saanut kokoomus oli valtuustopaikkojen kautta laskettuna vasta kolmanneksi suurin 1490 paikallaan.

Vaalivoittoa juhlinut ja 12,5 prosentin ääniosuuden saanut vihreät jäi valtakunnallisesti paikkojen määrässä perussuomalaisten sekä vasemmistoliitonkin taakse 534 paikallaan. Suurissa kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla menestynyt vihreät voitti paikkoja siis juuri vallankäytön kannalta tärkeissä paikoissa ja nousi siten yhdeksi Suomen merkittävimmäksi kuntapuolueeksi.

Jos perussuomalaisten kannatus pysyy siis lähelläkään joulukuun kannatusmittausten tuloksia, tulee puolueen asema Suomen kuntapolitiikassa kasvamaan merkittävästi. Al-Hol, brexit, kotimaan heikentyvä työllisyystilanne ja monet muut kansainväliset ja kansalliset asiat eivät ainakaan heikennä perussuomalaisten asemaa, vaikka niihin ei kuntapolitiikan kautta voikaan vaikuttaa.

Viime kuntavaalien jälkeen kertaalleen jakautunut puolue menetti kuntavaalien kannalta kovia nimiään sinisiin (Soini, Terho, Niinistö, Lindström jne.) ja sittemmin kokonaan pois vaalikentiltä.

Perussuomalaisten kovin haaste onkin kenttäkoneiston toimivuus tai toimimattomuus sekä riittävän laadukas ehdokasasettelu. Puolueen kunnallistason toiminta ja sen järjestelmällisyys on merkittävästi kokoomusta, keskustaa ja demareita perässä – suurissa kaupungeissa myös vihreät menee heittämällä edelle. Ja vaikka puolue onnistuisi äänien valossa tämnäkin ongelman taklaamaan, laukeaa se käsiin, kun pitäisi tehdä vaikuttavaa ja rationaalista kuntapolitiikkaa valtuustosalissa ja lautakunnissa.

Puolue tiedostaa ja myöntää ongelman. Sen kuntoon panemiseksi on myös tehty puoluejohdon toimesta paljon töitä, mutta aika loppuu auttamatta kesken ennen ensi kevättä ja vaalien jälkeistä vallanjakoa. Vaalivoittoa se ei kuitenkaan estä.

Perussuomalaiset hakee myös Helsingissä suurta vaalivoittoa – nykyinen viiden valtuutetun ryhmä halutaan yli kaksinkertaistaa. Tuon kokoisella ryhmällä olisi hyvin johdettuna ja linjakkaasti toimimalla jo vaikutusta Helsinginkin valtuustossa, mutta kuka tämän työn tekee?

Ehdokaslistalle on tunkua, ehdokasvalinnassa painotetaan monipuolisuutta ja halutaan puhutella mahdollisimman laajaa äänestäjäkuntaa. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon pormestariehdokkuuden myötä perussuomalaisten äänimäärä kasvaa myös Helsingissä, mutta Halla-aho tuskin alkaa käyttää aikaansa puolueen kuntapolitiikan johtamiseen Helsingissä. Pormestariksi saakka kannatus ei Helsingissä millään riitä, ja jos riittäisi, niin se olisi puolueen ja Halla-ahon kannalta ikävä yllätys, sillä Halla-ahon on puolueen kannalta pakko pysyä sen valtakunnallisena veturina eduskunnassa.

Halla-ahon ehdokkuus avittaakin perussuomalaisia eniten muualla maassa, missä se hamuaa erityisesti keskustan valtuustopaikkoja itselleen. Toisaalta toiseksi suurin hyötyjä voi olla verivihollinen Helsingin vihreät: jos Halla-aho vetää kokoomukselta niin paljon ääniä perussuomalaisille, että vihreät nappaisi Helsingin pormestaripaikan kokoomukselta, vaikka Pekka Haaviston (vihr.) töppäilyt ja puolueen valtakunnallinen alamäki tätä tehtävää vaikeuttavatkin.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut