Minulle on jo aikaisemmin käynyt harvinaisen selväksi, että Suomeen muuttaminen on vaikeaa. Prosessia ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua palveluhenkiseksi. Käsitykseni vahvistui kuultuani sarjayrittäjä ja sijoittaja Caterina Faken tapauksesta.
Fake on yksi Piilaakson tunnetuimmista teknologiavaikuttajista. Hänen puolisonsa on suomalainen. Caterina Fake haluaisi asua Suomessa. Hän on juuri sellainen kansainvälinen osaaja, jota Helsinki määrätietoisesti pyrkii tänne houkuttelemaan. Hän on juuri sellainen osaaja, jota itse asiassa kaikki maailman maat pyrkivät houkuttelemaan. Vaan eipä onnistunut. Joulukuussa saimme lukea Helsingin Sanomista, miten mahdottomasti Suomen oleskelulupaprosessi kohtelee jopa Faken kaltaista ihmistä, jolla on kaikki resurssit käytössään.
Helsinki ja Suomi eivät monista vahvuuksistamme huolimatta aina ole ilmeisiä kohteita, kun osaajat ympäri maailman miettivät, minne haluaisivat muuttaa. Tämä on iso ongelma: Monen suomalaisenkin yrityksen kasvun esteenä on, ettei tänne saada oikeanlaisia työntekijöitä. Erityisesti globaalissa kisassa olevat yrityksemme tarvitsevat globaalin tason osaajia. Kilpailu osaajista on kovaa, ja jokainen suurkaupunki maailmassa on kilpailijamme. Kaiken tämän takia Helsinki tekee koko ajan määrätietoista työtä kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi.
Olisi tärkeää, että valtion käsissä olevan maahanmuuttopolitiikka ja siihen liittyvät käytännöt tukisivat tätä tavoitettamme. Pitäisi olla selvää, että kun joku vihdoin päättää hakeutua Suomeen, emme voi itse heittää kapuloita rattaisiin mahdottomalla byrokratialla ja hallinnollisella esteradalla. Osaava työvoima, joka pitää Helsinkiä houkuttelevana, ansaitsee toimivan, helpon ja huomaavaisen tavan tehdä unelmansa todeksi Helsingissä ja Suomessa.
En osaa sanoa onko kyse haluttomuudesta ratkaista ongelmaa vai johtajuuden puutetta näin myös tehdä. Jos kaikki olisivat syvällisesti oivaltaneet kansainvälisten osaajien ja investointien arvon tälle maalle, olisimme kuitenkin jo kauan sitten pyrkineet parantamaan heidän tänne saamisen kriittisiä toimintoja ja palveluita. Vaikeuttamalla kansainvälisten osaajien maahan muuttamista, sabotoimme vain itseämme.
Viimeistään nyt olisi hyvä toimia. Helsingin ja Suomen luontaiset vahvuudet saattavat koronakriisin jälkeen olla kovemmassa huudossa kuin ehkä koskaan. Luotettavuus, puhtaus ja toimivuus ovat niitä asioita, joiden arvo kasvaa.