Mari Mattsson Imagonrakentajat

”Imagoahan tässä kaikki yrittävät rakentaa. Ukin sukupolvi rakensi rintamamiestalon, isän sukupolvi rakensi hyvinvointivaltion. Me rakennetaan imagoa.” Näin pohtii Miika Nousiaisen Pintaremontti-kirjan yksi päähenkilö - itseään, parisuhdetta ja perhe-elämää etsivä ja sen perään haikaileva Sami. Ja täytyy todeta, että fiktiivisenäkin hahmona hän osuu juuri naulan kantaan.

Me elämme imagonrakentamisen aikakautta, jota olemme eläneet ihmislajina jo tuhansia vuosia. Maapalloa kansoittaneiden ihmisten joukosta meidän lajimme, Homo sapiens, selvisi voittajana lajien välisessä taistelussa. Tiedemiehet ovat edelleen erimielisiä siitä tapahtuiko tämä syrjäyttämisen vai sulauttamisen kautta. Ajoiko lajimme toiset sukupuuttoon, koska ”viisaan ihmisen” imagolle muut lajit olivat liian outoja ja poikkeavia? Vai synnyttikö erilaisuuden pelko yhteisen identiteetin, jota varjeltiin lajillemme jo tuolloin tyypilliseen tapaan - voimalla ja väkivallalla?

Lajin säilymisen, rintamamiestalojen ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen sijaan nykyinen sukupolvemme rakentaa imagoaan yhä enemmän yksilöinä ja omista tarpeistaan käsin. Yhteiskunnassa ja kirkon piirissä. Maalla ja kaupungissa. Työssä ja vapaa-ajalla. Somessa ja lehtien palstoilla. Imagoa, joka kertoo paljon ja samaan aikaan vaikenee kuin muuri. Joka luo mielikuvia, mutta ei avaa totuutta niiden takana. Ja joka välillä murtuu ja on silloin inhimillisimmillään - aito, samaistuttava ja koskettava.

Samaan aikaan me haluamme olla imagonvartijoita toinen toisillemme. Haluamme repiä ja rikkoa. Haastaa ja hallita. Luoda mielikuvia ja pelata pelejä. Rinnastaa uskon ja siunauksen toivotuksen hiukan matalampaan älykkyysosamäärään. Köyhyyden ja Hurstin leipäjonossa seisomisen omiin valintoihin ja yhteiskunnan tukitoimien hyväksikäyttöön. Maskittomuuden ja metrossa yskähtämisen tahalliseen kiusantekoon. Yhteiskunnan haasteet liian myöhään tai väärin tehtyihin päätöksiin. Lista on loputon.

Imagonrakentajien ja imagonvartijoiden aikakaudella on välillä hyvä pysähtyä peilin äärelle, katsoa itseään silmiin ja kysyä, että kuka peilistä katsoo takaisin? Homo sapiens, joka rakentaa vai sapiens, joka moralisoi?

Mari Mattsson

Kirjoittaja on pappi ja vs. hiippakuntasihteeri.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut