Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pia Pakarinen: Babystepeistä edistysaskeliin

Kun aloitin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina lähes neljä vuotta sitten, Helsingillä oli positiivinen ongelma. Väestöennusteet pettivät, kun lapsiperheet eivät aiempien vuosien tapaan muuttaneetkaan pois Helsingistä. Vaikka valtaosa perheistä sai päivähoitopaikan läheltä kotiaan, kauhutarinat toiselta puolelta kaupunkia tarjotuista paikoista eivät olleet tuulesta temmattuja.

Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus tasaa eniten lapsen sosioekonomiseen taustaan liittyviä tekijöitä. Kyse on pedagogisia valmiuksia kehittävästä toiminnasta, jolla on osoitettu olevan yhteys myös tulevaan koulumenestykseen.

Lapsia on ollut aiempaa enemmän, ja samaan aikaan lapsista aiempaa suurempi osa on haluttu varhaiskasvatuksen piiriin. Varhaiskasvatuksen paikkojen lisääminen onkin ollut yksi apulaispormestarikauteni päätavoitteista.

Vuosina 2017–2020 uusia paikkoja on perustettu 1 600 vuodessa: yhteensä paikkoja on nyt 4 040 enemmän. Kuluvana vuonna uusia paikkoja perustetaan vielä 700 lisää, muun muassa Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Vaikka lapsimäärä tänä vuonna vähenee, päiväkotipaikkoja tarvitaan silti edelleen lisää.

Lokakuussa 2020 päiväkotimatkojen keskiarvo oli 10,8 minuuttia. Yli puolen tunnin matka-aika oli 2,3 prosentilla lapsista. Prosentti on pieni mutta silti liian suuri.

Kyse ei ole kuitenkaan vain seinistä – pätevistä opettajista ja hoitajista on edelleen pulaa, mutta askelia on otettu oikeaan suuntaan. Palkkoja on korotettu ja rekrytointiin on kehitetty uusia kannustimia. Olen pitänyt välttämättömänä, että työpaikan lisäksi voimme tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle myös työsuhdeasunnon.

Olemme pyrkineet ratkomaan henkilöstöpulan juurisyitä. Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa on tuonut lisää aloituspaikkoja koulutukseen. Henkilöstön kanssa vuoropuhelua on lisätty ja perustettu erillinen task force -ryhmä ratkomaan isoimpia haasteita. Hyviä tuloksia on saatu johtamiseen panostamalla, sillä henkilöstön pysyvyys on parantunut. Paljon on edelleen tehtävänä. Ensi valtuustokauden iso tavoite onkin henkilöstöpulan ratkominen.

Helsingin palvelulupaus on olla maailman toimivin kaupunki. Haluan, että voimme lunastaa lupauksen myös pienten helsinkiläisten osalta.

Pia Pakarinen

Kirjoittaja on kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari (kok.)