Pääkirjoitus: Helsingin tulee panostaa kaupunkilaisten haluun äänestää – Kontulassa äänestysaktiivisuus puolet Paloheinän tasosta

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Kuntavaalit pidetään huhtikuussa ja ehdokasasettelu on monessa puolueessa hyvässä vauhdissa, kuten myös vaaliohjelman ja kampanjoinnin toteutuksen aloitus.

Kuntavaaleista tulee Helsingissä useasta näkökulmasta hyvin mielenkiintoiset: Menettääkö kokoomus asemansa pääkaupungin suurimpana puolueena ja kenestä tulee pormestari? Syökö ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) töppäily valtakunnallisen kannatuksen lisäksi vihreiden kannatusta myös Helsingissä niin paljon, että vihreä jytky tussahtaa jo piipussa? Riittäkö demareiden noste nostamaan puolueen myös Helsingissä kokoomuksen ja vihreiden rinnalle tai tuntumaan? Paljonko perussuomalaiset saa Jussi Halla-ahon kirittämänä ääniä ja minkälaisen roolin todennäköisesti kasvava ryhmä valtuustossa saa? Miten käy vasemmistoliiton, jolla on myös nimekäs pormestariehdokas, mutta vihreät ja demareiden nousu syövät tilaa kasvulta? Entä mikä on pienten ryhmien lopputulos – paljonko Hjallis Harkimo saa ääniä Liike Nytin riveissä?

Näiden isojen, puolueiden voimasuhteiden välillä käytävän kamppailun takana, vaaleissa ratkotaan useita Helsingin ja helsinkiläisten, mutta myös koko Suomen ja suomalaisten kannalta merkittäviä asioita.

Helsinki on siitä poikkeuksellinen kaupunki kunnallisen päätöksenteon osalta, että vaikutukset voivat ulottua koko Suomeen. Tällaisia ovat esimerkiksi Helsingin satamiin liittyvät päätökset koskien niiden sijaintia ja liikenneratkaisuja.

Samaan aikaan samat, helsinkiläisten äänillä valitut valtuutetut päättävät paljon pienemmistä, mutta helsinkiläisten arjen kannalta tärkeistä asioista. Kuka päätti koulun purkamisesta, kuka päiväkodin korjaamisesta? Missä sijaitsevat lähimmät terveyspalvelut ja kuinka pitkä jonotusaika niihin on?

Näihin kysymyksiin Helsingin Uutiset on hakenut ja hakee koko kevään ajan vastauksia, kertoo taustaa ja pohjustaa tulevaa. Keväällä vaalikoneestamme löytyy 20 väittämää, joihin paikalliset ehdokkaat saavat ottaa kantaa ja perustella vastauksensa. Vaalikone auttaa myös sopivan ehdokkaan löytämisessä.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa 61,8 prosenttia helsinkiläisistä äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan. Vaihteluväli oli kuitenkin suuri: Kontulan C -alueen 41,1 prosentista aina Paloheinän yli 81 prosenttiin. Toivotaan, että nukkuvien osuus jää huhtikuussa mahdollisimman pieneksi.

Löydät nyt ja myöhemmin kaikki Helsingin Uutisten vaaleihin liittyvät jutut verkkolehdestämme Kuntavaalit 2021 -osiostamme.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut