Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Pihlakoski: Koululiikuntaan kannattaa investoida

5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisen toimintakyvyn Move-mittaukset kertovat karua faktaa: suomalaisten lasten kestävyyskunto laskee laskemistaan – vuodesta toiseen. Heikkouksia on myös kehon liikkuvuudessa ja hallinnassa.

UKK-instituutin johtajan tohtori Tommi Vasankarin mukaan liikkuminen on keskeinen lasten ja nuorten kasvua tukeva ja terveyttä edistävä tekijä.

Vasankarin sanoma tiedetään, mutta kehitystrendi ei näytä muuttuvan: niin lapset kuin vanhemmat suomalaiset läskistyvät ja liikkuvat terveytensä kannalta riittämättömästi.

Niin paljon hyvää kuin länsimainen kehitys meille tuokin, aiheuttaa se myös pahoinvointia. Autoistuminen, hyvä julkinen liikenne ja tietotekniikka helpottavat elämää. Siinä missä sata vuotta sitten piti saada 8 000 kilokaloria päivässä arjen askareisiin, nyt riittäisi pari tuhatta. Silti syömme ja juomme kaloreita yli tarpeen.

Avainasemassa parempaan ovat instituutiot, joiden parissa suurin osa kansalaisista arkeaan viettää: koulut ja työyhteisöt.

Toisen asteen koulutus muuttuu koululaisille ilmaiseksi. Täydellistä olisi, jos koulussa olisi joka päivä myös ilmaista liikuntaa. Se olisi iso parannus tasa-arvoon, kansanterveyteen ja -talouteen. Se olisi tuottava investointi.

Liikkumattomuus on tikittävä aikapommi.

Oikein toteutettu liikunta on hauskaa ja innostavaa kaikille. Silloin on välttämätöntä jakaa liikkujat omiin vertaisryhmiinsä ja hankkia opetusta kullekin ryhmälle räätälöidysti.

Kyse on siitä miten koululaitosta halutaan kehittää. Poliittiset päättäjät ovat pääosassa. Toivottavasti he näkevät metsän puilta. Liikkumattomuus on tikittävä aikapommi.

Mikäli koulu olisi paikka, jossa terveyden kannalta riittävä liikunta hoituisi päivän aikana, helpottaisi se myös perheiden arkea. Ruuhkavuosien iltakiireet ovat varmasti yksi iso syy suuriin avioeromääriin.

Koululiikuntaan investoimalla voidaan helpottaa kansanterveydellisten ja perhepoliittisten ongelmien lisäksi seuratoimintaa. Seuravalmentajille lisäansiot kouluista antavat mahdollisuuden päätoimisuuteen.

Kouluilla ja työyhteisöillä on tärkeä vastuunsa hyvinvoinnista. Perheissä vastuu on kuitenkin viime kädessä meillä vanhemmilla. Edistetään hyvinvointia liikunnallisilla uuden vuoden lupauksilla.

Antti Pihlakoski Kirjoittaja on Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallitusten jäsen.