Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kokoomus panttaa pormestariehdokastaan kahdesta syystä

Anni Sinnemäki (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.), Nasima Razmyar (sd.), Hjallis Harkimo (liik.), Eeva Kärkkäinen (kesk.) ja niin edelleen – siinä on jo liuta Helsingin pormestariehdokkaita.

Yksi kuitenkin puuttuu joukosta, ja vaaleihin on enää kaksi ja puoli kuukautta, ehdokasasettelun vahvistamiseen ei sitäkään.

Taivas putosi marraskuussa Helsingin kokoomuslaisten niskaan, kun pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi, ettei hän asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Vapaavuori sai helsinkiläisiltä yhteensä 29 745 ääntä. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, joka auttoi kokoomusta pysymään kaupungin isoimpana puolueena.

Marraskuussa kirjoitin, että vaikka Vapaavuoren poisjäänti yllätti Helsingin kokoomuslaiset ja monet muut, ei se tullut täysin puskista. Vapaavuori jätti omilleen kuitenkin aikaa korjata tilanne – vaaleihin oli aikaa viisi kuukautta, sinä aikana ehtisi hyvin hankkia kovan ehdokkaan ja riittävän äänimäärän – jos joku kokoomuslainen kärkinimi vain saataisiin houkuteltua mukaan.

Totesin myös, että kunhan kokoomus toipuu alkujärkytyksestään, voivat he nähdä tilanteessaan myös valoa. Jos he onnistuvat löytämään riittävän hyvän ääniharavan, saamaan laajasti ääniä muille ehdokkailleen ja siten pitämään suurimman puolueen paikan, on heidän mahdollista saada ajamiaan asioita paremmin läpi kuin Vapaavuoren aikana. Tämä siinä tapauksessa, että Vapaavuoren kaudella vihreisiin ja demareihin tulehtuneet välit korjaantuisivat uuden pormestarin myötä ja viherpunaliittoumasta sekä mahdollisesti vaalivoiton saavista perussuomalaisista löytyisi kokoomukselle riittävästi kumppaneita avainkysymyksissä.

Jos kokoomus olisi löytänyt kovan, selkeän kärkiehdokkaan, olisi se jo julkistettu. Nyt päätöstä pantataan, mutta sen pitäisi Helsingin Uutisten tietojen mukaan olla tulossa helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Syitä panttaukseen on kaksi: todennäköisimmäksi ehdokkaaksi kivunnut Kirsi Piha herättää kokoomuslaisissa myös paljon epävarmuutta – onko viime vuodet julkisuudesta ja politiikasta sivussa ollut Piha jo liian tuntematon? Saataisiinko jostain kaivettua viime metreillä vielä kovempi nimi? Jos ei, ja Piha valitaan, niin hänen pormestarikampanjansa pitää valmistella huolella ja isosti, koska sen on pakko onnistua. Tämä on toinen panttauksen syy.

Kokoomus ei ole vielä myöhässä, koska äänestäjien todellinen vaali-into herää vasta maaliskuussa. Mutta tilanne ei ole helppo, siksi päätöskin kestää. Mahdollinen vaalitappio olisi Helsingissä kokoomukselle historiallinen ja sitä riippaa karsastavat myös ne pormestariehdokkaaksi povatut henkilöt, jotka ovat ehdokkuudesta kieltäytyneet.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja