Ossi Savolainen Muuttaako Suomi maalle?

Ministeritasoa myöten kohistaan maallemuutosta. Ihmiset haluavat kuulemma tehdä etätöitä, hiihtää ja kalastaa. Yle kertoi elokuussa, että maaseutumaisten kuntien muuttovoitto oli aiempaa suurempaa. Esimerkiksi Puolanka, Paltamo ja Kuhmo olivat saaneet yli kymmenen uutta asukasta!

On hienoa, että jokainen voi etsiä mieleisensä ympäristön ja asumistavan. Kaupungistumisen megatrendin aallon suunta ei kuitenkaan ole muuttunut.

Maaseutumaisten kuntien väestön väheneminen jatkuu, vaikka hidastui hieman. Lähes kaksi ja puoli tuhatta asukasta muutti pois maaseutumaisista kunnista koronakevään ja -kesän 2020 aikana.

Suomen muuttovoitto ulkomailta oli marraskuuhun mennessä 17 547 henkilöä. Yli puolet isoihin kaupunkeihin muuttajista tuli ulkomailta. Suomesta pois muuttaminen väheni merkittävästi, maahanmuuttokin jonkin verran.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että uusmaalaisten keskuudessa nousee kolme asuinalueen valintatekijää ylitse muiden: turvallisuus ja häiriöttömyys, hyvät julkiset liikenneyhteydet ja tärkeiden palveluiden sijainti lähellä asuntoa. Ei ole odotettavissa, että Uudeltamaalta lähdetään maalle asumaan sankoin joukoin.

Sekä Helsingin että Espoon nettomuutto kääntyi viime vuonna miinusmerkkiseksi. Muuttoliike kohdistui pääsääntöisesti Vantaalle ja Uudenmaan kehyskuntiin, pienemmät virrat muihin maakuntakeskuksiin tai maaseutukuntiin.

Koulujen houkuttelevuus ja elinympäristön turvallisuus ovat avainasemassa, kun lapsiperheet tekevät ratkaisujaan.

Muuttoliiketutkija Timo Aro kertoo muuttajien ikärakenteesta, että lähes neljä viidestä on alle 35-vuotiaita. Uskon, että asumisen hinta, koulujen houkuttelevuus ja elinympäristön turvallisuus ovat avainasemassa, kun lapsiperheet tekevät ratkaisujaan. Avaimet ratkaisuihin ovat kaupungeilla ja kunnilla.

Uudenmaan ja sen kaupunkien pitkäaikainen, luontoarvoja muihin tavoitteisiin harkiten sovittava kaavoituskulttuuri on mahdollistanut liikkumisen rannoilla, lähimetsissä ja -puistoissa myös korona-aikaan.

Mutta se kalastaminen… Lähikaupassa oli eilen tarjouksessa maakuntakala kuha. Oli kyllä hyvää.

Ossi Savolainen Uudenmaan maakuntajohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut