Mari Männistö Kulttuuritekoja ja kulttuurisia oikeuksia Helsingissä

Helsingissä on vuodesta 2009 saakka myönnetty kaupunkilaisten ehdotusten pohjalta Kulttuuriteko-palkinto kulttuuritoiminnalle, joka haastaa olemassa olevaa ja saa näkemään asiat uudella tavalla. Tällaiselle tekemiselle on aina tarvetta, mutta erityinen tarve – oikeastaan pakko – sille on ollut koronan aikaan. Vuoden 2020 Kulttuuriteko-palkinto (5000 euroa) myönnettiin tammikuussa poikkeuksellisen rohkealle ja kekseliäälle ravintola- ja tapahtuma-alan toimijalle, Suvilahti TBA:lle, joka yhteistyöllä varmisti, että historiallisten kaasukellojen katveessa sattui ja tapahtui turvallisesti myös koronakesänä. Kunniamaininnan saivat kalliolaisesta baarista rokkareiden, roudareiden ja muun kulttuuriväen ääneksi muuntautunut Radio Majava sekä kaikkien aikojen suurin Helsingin kävelyfestivaali ja sen 123 kävelyretkeä. Paljon onnea ja lämmin kiitos, kun olette pitäneet meistä huolta taiteen ja kulttuurin keinoin.

Erityistä huolta meidän on syytä pitää lapsista ja nuorista sekä ikäihmisistä – heistä joiden oikeus taiteeseen ja kulttuuriin horjuu helpoiten. Kevättalvella tapahtuu heidän oikeuksiaan pönkittäviä, hienoja asioita.

Helsingissä on käynnistymässä yhteistyö, jonka tavoitteena on, että jokaisella helsinkiläisellä lapsella ja nuorella on tulevaisuudessa mieluisa, maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä – näin jää myös enemmän aikaa perheen yhteisille hetkille. Toimintaa rakennetaan ja kokeillaan yhdessä järjestöjen, yhdistysten, seurojen ja yritysten kanssa, ja tietenkin lasten ja nuorten toiveita kuunnellen.

Suomessa, myös Helsingissä, ikäihmisten osuus kaupunkilaisista on kasvussa. Elämäntavoiltaan moninaistuvan joukon mahdollisuudet aktiiviseen ja kokemusrikkaaseen elämään on tärkeä turvata niin kodin lähellä kuin etäpalveluinakin – ja kaverin kanssa. Kehittäminen saa kunnolla vauhtia, kun ikäihmisten kulttuuripalveluiden edistämiseen suunnattu huomattava avustussumma taiteen ja kulttuurin toimijoille tulee hakuun helmikuun alussa.

Samalla kun vahvistamme helsinkiläisten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja hyvinvointia, avautuu myös taiteen ja kulttuurin ammattilaisille inspiroivia työmahdollisuuksia.

Mari Männistö

Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut