Anni Sinnemäki: Meri-Rastilan tulevaisuus: lisää asuntoja ja palveluita rantametsät säästäen

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) Helsingin kaupunki

Anni Sinnemäki

Teimme viime syksynä isoja päätöksiä Meri-Rastilan ja koko Vuosaaren tulevaisuudesta. Haluan kirjoittaa Vuosaaresta, ei vain siksi että se on tärkeä ja väkirikas alue, vaan myös siksi, että alueen tulevaisuudesta tehdyt päätökset voivat toimia esimerkkinä muuallakin.

Esitin kaupunkiympäristölautakunnassa, että Meri-Rastilan arvokkaat rantametsät turvataan. Meri-Rastilan läntisen rannan metsä on arvokas asukkaiden lähimetsänä ja meidän kaikkien helsinkiläisten virkistysalueena. Päätimme yksimielisesti, että Meri-Rastilaan tarvittavien uusien asuntojen rakentamiselle löytyy paikkoja rakennetun alueen tiivistämisellä, eikä rantametsää kaadeta asuntojen tieltä.

Meri-Rastilan alue on alkujaan rakennettu melko matalaksi ja väljäksi. Se on hyvä paikka saada lisää asuntoja hyvien yhteyksien ääreen. Samalla saadaan myös parempia palveluita alueen nykyisille ja tuleville asukkaille. Meri-Rastila on kaunis ja luonnonläheinen alue hyvien yhteyksien äärellä, ja se ansaitseekin meiltä satsauksia, investointeja, joilla esimerkiksi Myllypurosta on saatu vetovoimaisempi asuinalue.

Tiivistyvässä kaupungissa lähiluonnon ja metsien arvo kasvaa entisestään. Meri-Rastilan rantametsällä on iso arvo koko pääkaupunkiseudun mittakaavassa. Tiivistäminen on taitolaji, ja sen tärkeimpiä hyötyjä nimenomaan on se, että Meri-Rastilan rantametsien kaltaisia kaupungin arvokkaita alueita voidaan kaupungin kasvaessa jättää kokonaan rauhaan.

Kamppailu Meri-Rastilan metsien puolesta on ollut monivaiheinen. Kun alueen osayleiskaavaa käsiteltiin vuonna 2013, tekivät asukkaat alueesta oman ehdotuksensa. Vuosaarelaiset esittivät vaihtoehtoisen kaavan, jossa sama määrä uusia asuntoja sijoitettaisiin Meri-Rastilaan kestävämmin, metsät säästäen. Vaihtoehtokaavassa toteutui hienosti vihreä ajatus kaupunkirakenteen tiivistämisestä ja samanaikaisesta laajan viheralueen säilymisestä.

Vihreät tukivat asukkaiden kaavaa, mutta ehdotuksemme kaatui niukasti kaupunginvaltuustossa. Onneksi ajat ovat nyt muuttuneet.

Meri-Rastilan rantametsien kaltaisia arvokkaita alueita voidaan kaupungin kasvaessa jättää kokonaan rauhaan.

Täydennysrakentaminen tulee kestämään oman aikansa, vuosia. Yksi hyvä muutos tulee kuitenkin nopeammin. Kaupunkipyörät laajenevat tänä vuonna kaikkialle kaupunkiin, myös Vuosaareen. Vihdoinkin!

Kirjoittaja on Helsingin apulaispormestari (vihr.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut