Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Helsinki hiilineutraaliksi nopeammin

Helsingin Uutisten pääkirjoitus (HU 6.1.) kritisoi Helsingin ilmastopolitiikkaa ihan aiheesta.

Moni muu suomalainen kaupunki on päästöjen vähentämisessä jo pidemmällä. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Samaa titteliä ovat pitäneet myös Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja moni muu, mutta ei Helsinki.

Helsingin ilmastoasiat ovat kaupungin omia päästöjä suurempi asia. Ne viestivät, miten Suomi ja suomalaiset yritykset suhtautuvat ilmastonmuutokseen ja miten hyvää puhdasta teknologiaa meiltä löytyy.

Helsingin erityishaaste on fossiilisiin polttoaineisiin perustuva lämmitys. Kivihiilen käyttö loppuu Hanasaaressa 2024 ja käyttökiellon myötä 2029 koko Suomessa. Jos samalla toimitaan muilla aloilla, voimme 2030 mennessä olla todella pitkällä. Liikenteen osalta Suomi tavoittelee öljyn käytön puolittamista 2030 mennessä.

Jos tämä kelpaa koko Suomelle, voisiko Helsinki tiheämmin asuttuna alueena toimia nopeammin? Keskustaan voisi perustaa vähitellen laajenevan alueen, jolla ei käytettäisi fossiilisia polttoaineita lainkaan.

Helsinki voi myös toimia ennakkoluulottomasti ja tehdä pilottihankkeita pienydinvoiman, erilaisten lämpöpumppujen tai hiilidioksidin talteenotolla varustetun biovoimalan kanssa. Helsinki Energy Challenge -kilpailu on nostanut näitä kaikkia esiin.

Lakataan syyttämästä maaseutua. Näytetään esimerkkiä.

Saatavilla olevan EU:n elvytysrahoituksen voimin Helsinki voisi perustaa yliopistojen, tutkimuslaitosten, kaupungin ja yritysten ilmastoklusterin, joka toisi uusia teknologioita ensin kaupungilla testattavaksi ja sitten myytäväksi maailman muihin samojen haasteiden kanssa painiviin kaupunkeihin.

Koronasta palautumisen aikana kaupunki kannattaa muutenkin keksiä uudelleen. Tyhjenneiden katujen ja toimistojen myötä nyt on ainutlaatuinen tilaisuus tehdä kaupungin liikenteestä ja rakenteesta kerralla tehokkaampaa, tiiviimpää ja vähäpäästöisempää.

Helsingin ilmastoimagolla on vaikutusta myös houkuttelevuuteen matkakohteena. Helsingin pahoin kärsinyt matkailuala tarvitsee ilmastomyönteisen kaupungin, joka on uuden kestävän matkailutrendin suosikkikohde.

Asetetaan tavoitteeksi tehdä Helsingistä hiilineutraali 2030 mennessä, muutetaan teoilla mielikuva kaupungista ja lakataan syyttämästä maaseutua. Näytetään esimerkkiä.

Helsingin pitää pyrkiä Euroopan ympäristöpääkaupungiksi alkavan valtuustokauden päätteeksi. Lahtelaiset ovat onnellisia, kun sieltä pääsee päästöttömällä junalla tunnissa pääkaupunkiin.