Lukijalta: Matkat kallistuivat eläkeläisille

HSL:n hinnoittelupolitiikka on ailahtelevaista. Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun eläkeläisten matkakustannuksia joukkoliikenteessä alennettiin. Puolihinnalla sai matkustaa 80 minuutin aikarajoissa kello 9–14 välisenä aikana. Nyt tuo etu poistettiin 14. tammikuuta.

Meille eläkeläisille markkinoidaan ”edullisia” kausilippuja 45 prosentin alennuksella! Hoh hoijaa. Tätä ei voi enää kierommin esittää. Toki se on aiempaan verrattuna edullista jos tykkää istua metrossa alvariinsa. Vaan moniko eläkeläinen istuu? Totuus on useamman eläkeläisen kohdalla aivan muuta.

Hoidin kello 9–14 välisenä aikana asiointini vaikkapa Itikseen 80 minuutin aikana hintaan 1,40 euroa. Nyt maksan siitä 2,80 euroa ja ellen ehdi tunnin kuluessa takaisin, maksan 5,60 euroa. Matkani hinta on siis kallistunut 300 prosenttia. Huonollakaan matemaattisella laskupäällä tätä ei saata muuttaa 45 prosentin alennukseksi.

Ainakin minulle tällä korotuksella on myönteinen vaikutus: kuntoni kohenee liikuntani lisääntyessä entisestään. Entistä useammin teen matkani kävellen.

Kaikille se vaan ei ole mahdollista. Ja iästään huolimatta jotkut siirtynevät takaisin yksityisautoiluun. Se kun on edullisempaa, joskin vaarallisempaa ja ruuhkia lisäävää.

Tosiasia on myös se, että nettoeläkkeet pienenivät. Näennäisesti eläkkeitä korotettiin työeläkeindeksin mukaan 0,53 prosenttia. Mutta kuinka ollakaan ennakkopidätysprosenttiasamalla Tästä on seurauksena se, että käytettävissä oleva nettoeläke pieneni noin 0,11 prosenttia. Onneksi vaan noin vähän. Historiassa on esimerkkejä siitä, että barrikadeille on lähdetty vähäisemmistäkin etujen kaventamisesta. Vaan eihän sitä nyt eläkeläiset. Kuollaan kohta pois yhteiskunnan hyvinvointia nakertamasta.

Tuomo Pulsa, eläkeläinen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut