Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona lisäsi nuorten uutisseurantaa – ja se on valeuutisten someviidakossa hyvä asia

Tällä viikolla vietetään koulujen ja lehtien yhteistä Uutisten viikkoa, joka aiemmin tunnettiin Sanomalehtiviikkona. Tänä vuonna Uutisten viikon teema on lähdekriittisyys.

Helsingin Uutiset on vahvasti mukana helsinkiläisten lasten ja nuorten Uutisten viikossa. Toimitamme opetuskäyttöön ja oppilaiden luettavaksi tällä viikolla liki 5000 kappaletta lehtiä yhteensä yli 60 kouluun ja oppilaitokseen. Kannustan oppilaita myös tarjoamaan meille rohkeasti juttuvinkkejä sekä mielipidekirjoituksia. Verkossa Helsingin Uutisia voi lukea joka päivä maksutta.

Uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden nuorten media-arkea. Noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Vain kolme prosenttia nuorista kertoo, ettei seuraa uutisia lainkaan. Nuorten uutisten seuraaminen on lisääntynyt korona-aikana. Tämä selviää Uutismedian liiton Kantar TNS:llä teettämästä Nuoret, uutiset ja luottamus -tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden.

Uutisten seuraamisen määrä kasvaa iän myötä: vanhimmat eli 17–18-vuotiaat nuoret seuraavat uutisia selvästi säännöllisemmin kuin nuoremmat. Pojat seuraavat uutisia hieman aktiivisemmin kuin samanikäiset tytöt.

Korona on saanut ison osan nuorista seuraamaan uutisia aiempaa enemmän. Sama tulos saatiin myös viime keväänä samalle ikäryhmälle toteutetussa tutkimuksessa, joten on mahdollista, että korona-aika olisi lisännyt nuorten uutisten käyttöä pysyvämmin.

Lähdekriittisyys on Uutisten viikolle oivallinen teema. On perusteltua kysyä, millaisen kuvan media maailman tapahtumista nuorille välittää? Ja miten nuoret oppisivat kriittistä medialukutaitoa sekä kattavaa tiedonhankintaa.

Sosiaalinen media luo kuplia. Omaan feediin nousee uutisia, tai tarinoita, niistä aiheista, joista käyttäjä itse on kiinnostunut. Pelkkää somea selaamalla maailmankuva yksipuolistuu ja samalla vääristyy. Medialukutaidon painoarvoa kouluissa olisi syytä lisätä voimakkaasti.

Käytännössä kaikki suomalaiset (94 %) pitävät tärkeänä sitä, että Suomessa säilyy vahva ja monipuolinen, suomalaisia sisältöjä tuottava mediatarjonta, ilmenee IROResearch Oy:n tutkimuksesta. Likimain yhdeksän kymmenestä vastaajasta (88 %) on edelleen sitä mieltä, että kotimaisen mediatarjonnan vähenemisestä olisi yhteiskunnalle negatiivisia tai erittäin negatiivisia vaikutuksia.

Henkilökohtaisesti olen mieluusti helsinkiläisten koulujen käytettävissä Uutisten viikolla tai sen jälkeen.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja