Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Halla-aho Helsinkiläinen asumisvedätys

Helsingissä on manner-Suomen toiseksi matalin kuntaveroprosentti, 18. Parempaan pystyy vain Kauniainen (17%). Merkittävän kokoisista kaupungeista ankarimmin ansiotuloja verottaa Savonlinna (lähes 23%).

Matala kunnallisvero on houkutin työssäkäyvälle, minkä lisäksi sillä on imagoarvoa. Kunnanjohto voi käyttää sitä osoituksena siitä, miten hyvin asioita kunnassa hoidetaan. Helsinkiläinen kuitenkin maksaa asumiskuluissa moninkertaisesti sen, minkä hän voittaa kunnallisverotuksessa. Asuinneliö maksaa pääkaupungissa keskimäärin 5031 euroa, ylivoimaisesti eniten koko maassa. Tampereella saman neliön saa reilulla 3000 eurolla, Turussa 2500:lla. Savonlinnassa neliö irtoaa 1350 eurolla.

Neliöhinnat luonnollisesti näkyvät myös Helsingin hillittömässä vuokratasossa. Jos asumisen hinta saataisiin edes Tampereen tasolle, helsinkiläiselle jäisi tuloistaan enemmän käteen, vaikka veroprosentti nostettaisiin 30:een.

Keskeinen syy asumisen hintaan on asumistukijärjestelmä yhdistettynä tuensaajien määrän jatkuvaan kasvuun maahanmuuton myötä. Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle kasautuvat ne maahanmuuttajaryhmät, joissa työllisyysaste ja ansiotulot ovat äärimmäisen matalia ja joiden asumisen maksaa kokonaan veronmaksaja. Lähes kolmannes pääkaupunkiseudun asumistuista maksetaan vieraskielisille. Asuntotuotannon kiihdyttäminen ei ratkaise hintaongelmaa, koska tulijoiden määrää ei rajoiteta – eikä haluta rajoittaa.

Häviäjä on pieni- ja keskituloinen työssäkäyvä, joka ei ole tukien piirissä ja jolle ei jää palkastaan mitään käteen vuokran jälkeen. Houkuttelevia vaihtoehtoja ovat poismuutto tai heittäytyminen tukien varaan. Voittajia ovat kiinteistösijoittajat. Suurin osa uusista omistusasunnoista hankitaan sijoitusasunnoiksi. Tämä on riskitöntä bisnestä, koska asumistuet ja tulijoiden loputon virta takaavat vuokrien ja myyntihintojen jatkuvan nousun.

Voittaja on myös Helsingin kaupunki. Joutilaan maahanmuuttajaväestön asumisen ja elämisen maksaa Kela, joka taas kerää rahansa valtionverotuksella kaikilta suomalaisilta. Maahanmuuttobisneksessä yhtyvät vihreiden ja kokoomuksen intressit. Vihreät saavat etnistä säpinää ja porvaristo kupattua julkista rahaa yksityisiin taskuihin.

Jussi Halla-aho

Kirjoittaja on perussuomalaisten puheenjohtaja.

Kirjoitusta oikaistu 10.2.: Vuoden 2018 Kelan tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun asumistuista liki kolmannes maksetaan vieraskielisille. Kaikkien ulkomaalaisten (joka voi tarkoittaa myös ulkomaan kansalaisia tai ulkomailla syntyneitä) tarkkaa osuutta Kelan asumistukien saajina ei Kelan mukaan tiedetä.