Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Holopainen Helsingin jokainen kaupunginosa tarvitsee lähiliikuntapaikkoja

Helsinki on täyttynyt hiihtoladuista ja ladut onnellisista hiihtäjistä. On ainutlaatuista, että niin moni helsinkiläinen pääsee ladulle yli puolen miljoonan asukkaan pääkaupungissa lähes kotiovelta tai vähintäänkin lyhyehkön bussi-, metro- tai junamatkan päässä.

Liikunnan merkitys hyvinvoinnille on kiistaton. Säännöllinen liikunta ehkäisee tutkitusti monia sairauksia, parantaa keskittymis- ja oppimiskykyä, virkistää sekä hoitaa mielenterveyttä. Istumatyö on monen haasteena, ja vain noin 10–40 prosenttia meistä helsinkiläisistä liikkuu riittävästi.

Kun kaupungin liikkumisohjelmaa vuoden 2021 jälkeen päivitetään, tulisi siihen sisällyttää kaupunginosakohtainen lupaus liikkumismahdollisuuksien edistämisestä sekä varmistaa riittävä investointitaso niiden toteuttamiseksi. Tavoitteeksi voitaisiin ottaa, että avoimia liikkumismahdollisuuksia on tarjolla lähes kotiovelta, eri tavoin toteutettuina. Futis-, padel- ja yleisurheilukenttiin, ulkokuntosalipisteisiin, juoksuportaisiin, leikkipuistoihin, kiipeilypuihin ja luistelukenttiin investoiminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Jotta varusteita olisi tarjolla kaikille, kirjastojen urheiluvälineiden lainaustoimintaa voitaisiin laajentaa. Hiihtäminen ei saa jäädä omien suksien puutteesta kiinni.

Liikunnan edistämisessä tarvitaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Ulkoilu- ja lähiiliikuntapaikkojen turvaaminen linkittyy läheisesti kaupunkisuunnitteluun. Koulujen ja päiväkotien piha-alueita ei saa suunnitella ahtaiksi, vaan niissä on mahduttava liikkumaan. Suojelemalla luonnon ja lähimetsät tarjoamme tulevaisuuden helsinkiläisille liikuntaelämyksiä. Vehreät luonto- ja maastopyöräreitit tulisi merkitä paremmin.

On varmistettava, ettei toimintarajoitteisten henkilöiden, ikäihmisten tai lasten tarpeita sivuuteta lähiliikuntamahdollisuuksien suunnittelussa. Koronaepidemian aikana ja sen jälkeen tarvitaan liikuntaa etenkin ikäihmisten toimintakyvyn ja elämänlaadun edistämiseksi.

Kivinokan luontopolun päässä linnuista on kerrottu pistekirjoituksella ja aluetta havainnollistettu näkörajoitteisille tarkoitetun kohokartan avulla. Kohokarttoja ja pistekirjoitusta kannattaa laajentaa esimerkiksi hiihtolatujen merkitsemiseen.

Vehreät luonto- ja maastopyöräreitit tulisi merkitä paremmin.

Mari Holopainen

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä.