Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Korona on lapsille sairautena vaarattomin, mutta silti he kärsivät siitä eniten – pk-seudun harrastusrajoitusten purku oli rohkea ja oikea teko

Korona on sairautena vaarattomin lapsille ja nuorille, mutta silti he kärsivät siitä eniten.

Harrastukset olivat pitkään kokonaan kiellettyjä, tet-harjoitteluja ja työharjoitteluja yleensäkin pystytään toteuttamaan huomattavasti normaalia vähemmän, penkkarit ja osin valmistumisjuhlat jäävät kokonaan pitämättä, opiskelijaelämä saattaa alkaa etänä ilman tutustumista uuteen kaupunkiin, opiskelijakavereihin saati opiskelijatapahtumiin.

Ilman kumppania elävä nuori aikuinen saattaa olla tällä hetkellä todella yksin ¬¬– eikä vain saata, vaan lukuisat aidosti ovat.

Kaikissa lapsiperheissä elämä ei valitettavasti ole mallillaan. Koulu- tai päiväkotiruoka on monella päivän ainut lämmin ateria. Monelle lapselle ja nuorelle päiväkoti, koulu, harrastukset ja kaverit ovat henkireikä päästä pakoon kodin ahdistavaa tai jopa pelottavaa ilmapiiriä. Koronan myötä välit useissa perheissä ovat kiristyneet ja päihteiden käyttö lisääntynyt, jokainen ymmärtää, että se ei ruoki hyvää kasvuympäristöä.

Nämä haasteet korostuvat pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa, joissa väestömäärän vuoksi myös ongelmatapausten määrä on suurempi kuin muualla. Koronakeskittymä on alusta alkaen ollut voimakkain pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi myös lasten ja nuorten kohtaamat haasteet huolettavat eniten täällä.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Husin johdosta koostuva niin sanottu koronanyrkki onkin pitänyt lasten ja nuorten hätää ansiokkaasti esillä. Viime viikolla Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen painotti, että vielä keväällä kaikkiin lapsiin saatiin yhteys, mutta nyt näin ei enää ole. Siksi Vantaa pohtii nuorisotilojen avaamista perjantai-illoiksi.

Pk-seudun koronanyrkki päätti Husin ja maan hallituksen vastustuksesta huolimatta purkaa lasten ja nuorten harrastuksia koskevia rajoituksia helmikuun alusta. Nyt voitaneen todeta, että rohkea päätös kannatti: tartunnat eivät ole ryöpsähtäneet ja monen arki on edes piirun parempaa.

Vastuu turvallisesti harrastamisesta on vanhemmilla ¬– toivotaan todella, että koronaturvallisuus pitää ja lapset saavat pysyä harrastuksissaan. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat konkreettisesti osoittaneet johtajuutta koronatoimissaan, toisin kuin maan hallitus poukkoilullaan.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja