Antti Kaikkonen: Perhevapaauudistus on parannus perheille

Puolustusministeri ja kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) Antti-Jussi Larvio

Odotettu perhevapaauudistus etenee. Uudistusta on työstetty pitkään ja hartaasti. Pidän lopputulosta aika lailla hyvänä perheiden valinnanvapauden kannalta. Jokainen perhe tietää itselleen sopivimmat hoitomuotoratkaisut – uudistus antaa perheille todellisen mahdollisuuden valita.

Keskustelua perhevapaauudistuksen ympärillä on käyty kiivaasti. Teema on tunteita herättävä suuntaan ja toiseen. Jotkut ovat halunneet lakkauttaa kotihoidontuen, toiset ovat sitä puolustaneet. Itse kuulun puolustajiin. Perheet valitkoot itse, käyttävätkö tätä mahdollisuutta.

Viime hallituskaudella työstettiin jo useampia hyviä ratkaisuja perheille. Näistä mainittakoon esimerkiksi opintotuen huoltajakorotuksen palautus ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Oman joukkueeni Keskustan yhtenä kynnyskysymyksenä nykyiseen hallitukseen lähdettäessä oli se, että äitien käytettävissä olevat perhevapaat eivät vähene ja kotihoidontukea ei leikata. Perhevapaauudistuksia tulee tehdä lasten ja perheiden tarpeista käsin. Isien osuutta lasten kotihoidossa on hyvä lisätä, mutta sen ei tule olla heikennys äitien osuuksiin. Ja näin tapahtuu.

Isien hoitomahdollisuutta ja ylipäätään hoidon tasa-arvoa vahvistetaan ilman äitien käytettävissä olevien vapaiden leikkausta. Jatkossa raskaana olevalle äidille maksetaan raskausrahaa 40 arkipäivältä, ja vanhempainrahaa maksetaan yhteensä 320 arkipäivää lasta kohden, yhteensä siis 360 ansiosidonnaista päivää aiemman 326:n sijaan. Raskausrahakausi maksetaan korotettuna (90 % ansiotasosta) kokonaisuudessaan ja vanhempainraha 16 ensimmäiseltä arkipäivältä molemmille vanhemmille. Nykytilanteessa äiti on saanut korotettua äitiysrahaa 56 ensimmäiseltä arkipäivältä, mutta isällä ei sen sijaan ole ollut oikeutta korotettuun päivärahaan. Vanhempainrahaa voi käyttää halutessaan yhtäjaksoisesti, haluaminaan jaksoina tai vaikkapa yksittäisinä päivinä.

Pienen vauvan isänä tiedän omasta tuoreesta kokemuksestakin, että kotona vietetyt ajat ovat arvokkaita lapselle, perheelle ja itselle. Hyvä, että niihin on jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet kaikilla äitien lisäksi kaikilla tulevilla isillä.

Uudistus on erittäin tervetullut ja tuo myönteistä joustoa perheiden valintoihin.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on puolustusministeri ja kansanedustaja (kesk).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut