Mika Ebeling Päätökset ovat arvojen peili

Jokainen poliitikko väittää olevansa hyvällä asialla ja arvojensa olevan kunnossa. Me emme näe suoraan toisen sisälle. Siksi meidän tulee arvioida poliitikkoja muilla perusteilla. Vaikka sanatkin ovat tärkeitä, teot ovat tärkeämpiä. Päätökset ovat poliitikon arvojen peili.

Tämän valtuustokauden surullisimpia asioita on kotihoidontuen Helsinki-lisän alasajo. Ensin lisä vietiin 2-3 -vuotiailta. Olen säännöllisesti ehdottanut tuen palauttamista, mutta tämän vuoden budjettia päätettäessä kokoomus, vihreät, demarit ja ruotsalaiset sopivatkin tuen viemisestä myös 1-2 -vuotiailta.

Päätös kertoo siitä, miten vähän nämä puolueet arvostavat vanhempien ja lasten välistä erityissuhdetta. Mitä sitten on ajateltava puheenvuoroista, joita lähinnä jotkut kokoomusvaltuutetut käyttivät valitellessaan päätöstä? Seuranneessa äänestyksessä nämä valtuutetut kuitenkin äänestivät alasajon puolesta.

Olisi helppo arvostella heitä tekopyhyydestä. Se ei kuitenkaan mielestäni tekisi heille oikeutta. Uskon heidän nimittäin vilpittömästi olleen asiasta pahoillaan. Koska heidän ryhmänsä oli tehnyt sopimuksen, joka sisälsi kotihoidontuen Helsinki-lisän alasajon, he ryhmän jäseninä äänestivät alasajon puolesta.

Tässä on nähdäkseni villakoiran ydin! Politiikassa ei nimittäin ole merkitystä vain ehdokkaalla itsellään, vaan myös puolueella, jota ehdokas edustaa. Tuossa äänestystilanteessa kyseiset valtuutetut osoittivat sen, että heille puolueen kanta oli tärkeämpi kuin heidän henkilökohtainen kantansa.

Niinpä valtuustossa totesin, että mikäli valtuustoon valittaisiin näiden kokoomusedustajien kaltaisia valtuutettuja, tai vaikka aivan samatkin valtuutetut, mutta heidät valittaisiin kristillisdemokraattien listalta, niin he puolustaisivat kotihoidontukea myös valtuuston äänestyksissä.

Moni helsinkiläinen pitää tärkeänä äänestää suurten puolueiden ehdokkaita, jotta pystyisi vaikuttamaan asioihin. Mutta mitä on se vaikuttaminen, jos oma valtuutettu ei edes valtuutettuna saa äänestettyä arvojensa mukaisesti? Todellinen muutos ei synny saman puolueen sisällä uuden ehdokkaan valitsemisesta. Todellinen muutos vaatii rohkeutta äänestää puoluetta, joka edustaa omia arvoja.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut